Knightfall

Jimmy Håkansson 10:45 6 Dec 2017

Splattrigt och klyschigt när History Channel skildrar medeltida korståg.

Efter fem säsonger av plundringståg i Vikings vänder History Channel dramablicken mot tempelriddarnas korståg. Tänk dig: ett Game of Thrones – under medeltiden. Varför har ingen tänkt på det förut?

Jeremy Renner-producerade Knightfall kastar oss mitt in i en pågående stormning. De rättrogna tempelriddarna som har svurit att skydda den heliga graalen blir attackerade av en armé som vill ta över guds land och allt som tillhör den. Det blir förstås ett splatterkalas med svärdsfäkt i Matrix-slowmotion. Vid ett tillfälle tar dessutom en tempelriddare en pil i knät. En pil i knät! Någon runt manusbordet spelar Skyrim.

Efter prologen vrider vi fram klockan femton år och får följa den ärrade tempelriddaren Landry, bekanta oss med den gode kungen Philip, hälsa på den naive bondpojken Parcifal och störa oss på den falske rådgivaren Guillaume. Knightfall strösslar med stereotyper, men gör inget särskilt för att fördjupa porträtteringen av dem. Dessutom planterar serien sina konflikter och intriger så övertydligt att man vet exakt vad man får skörda långt innan det händer. Däremellan kramar de in en samhällskommentar också. Rikets judar förföljs, men i stället för att straffa gärningsmännen är det judarna som måste lämna staden – för sitt eget bästa. Känns det igen?

Sedan är det förstås omöjligt att ta de grubblande tempelriddarna på allvar när de ser exakt ut som dem i Monty Python and the Holy Grail.

TV-kanal: 
Stad: 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste TV-recensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner