The Killing

Jimmy Håkansson 16:09 6 Jul 2011


The Killing, den enda deckaren du ska se i sommar.
 

Mireille Enos kriminalare Sarah Linden är som porr för alla som har tröttnat på alfahannar som likt blodhundar jagar mördare mellan vinare och operalyssnande. Det är katharsis att se henne sucka åt sin omogne och lite fjantiga sidekick Stephen (Joel Kinnaman).

Det har spekulerats i huruvida The Killing är en dansk variant av Twin Peaks, men nej, så är det faktiskt inte. Förutom att det handlar om ett mord på en ung kvinna och den efterföljande mordutredningen, med alla förvecklingar den innebär, har de inga övriga likheter. Inga vedträn som talar. Ingen körsbärspaj. Seattle rotar serien i verkligheten genom ett ständigt regn. Den fuktiga kylan känns ända in i ryggmärgen.
I Nerikes Allehanda (den 7 juni i år) kunde man läsa en intervju med en kvinna vars dotter mördades under brutala omständigheter för flera år sedan. Hon ville berätta att livet trots allt går vidare, hur ont man än har lidit. Hon berättade om sorgen efter den oerhörda förlusten, men också om hur vissa bekanta hellre slog ner med blicken och inte låtsades se henne än att tala med henne. Och kvinnan sa också att hon inte längre klarar av att se deckare på tv. Jag skämdes när jag läste det. Jag kollar på deckare som en bulimiker äter cupcakes. Har ingen urskiljning alls. Allt går ner. Till och med de sjuka avarterna av Law and Order som bara handlar om sexbrott mot barn. Det var inte moralpanik som drabbade mig av kvinnans ord, det var just skammen över frossandet i jakten på en skyldig utan en tanke på offret. De flesta kriminalserier har max en sekvens där det duttas lite med de arma efterlevande, sedan återgår handlingen till huvudpersonen: (det oftast manlige...) geniet som ska lösa mysteriet men som faktiskt inte kan lösa ett jävla dugg för föräldrarna vars barn har dött. The Killing är annorlunda på det sättet, rentav plågsam att se på. Michelle Forbes (In Treatment, True Blood, Uppdrag: Mord) skildring av mamman till mördade Rosie Larsen är obarmhärtig. Hon går igenom helvetets alla stadier. Rosies små-bröder ger upp hoppet om att deras mamma ska se dem igen. Det är så sorgligt att hjärtat brister. Det här är den enda deckaren du ska se i sommar.

 

The Killing visas på TV4 på torsdagar 22.30.
 

TV-kanal: 
Stad: 
Skådespelare: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner