High Score: Dataspelen guldålder

Jimmy Håkansson 10:43 28 Aug 2020

Netflix nostalgialgoritmer tar sig an spelhistorien.

Dokumentärserien High Score: Dataspelen guldålder är Netflix senaste försök att slå mynt av vår kollektiva nostalgi. Det de tidigare gjort om 80-talsfilmer som Dirty Dancing och Ghostbusters och leksaker som He-Man och Barbie gör de nu om Zelda och Tetris.

För en gammal speljournalist och tv-kritiker som moi är det här en algoritmprogrammerad contentmissil rakt upp i min bakgård. Vi får snyggt paketerade anekdoter som myntbristen som Space Invaders orsakade i Japan, pizzan som inspirerade Pac-mans design och att Atari-spelet ET fick ta skulden för den stora tv-spelskraschen 1983. Det är nästan uteslutande historier som vi kalsongryckta spelnördar har läst, sett och hört tidigare.

High Score är ett textboksexempel av nostalgiknark. Förföriskt och härligt, samtidigt som det finns något mörkt i hur vi hänfaller oss åt att romantisera det förflutna. Vi blickar bakåt, kryper tillbaka i barndomens livmoder längst in i vår mentala comfort zone.

Starkast blir det därför när High Score vågar lämna den trygga huvudleden och bege sig ut på ett sidequest. Bortom idisslade skåpmat om Nintendo och Sega får vi då berättelser om den bortglömde afroamerikanske ingenjören som uppfann spelkassetten och programmeraren som gjorde ett aktivistiskt hbtq-rollspel under aidskrisen.

Det är när High Score lyfter det marginaliserade som ämnet känns relevant i dag. Trots att det handlar om popkulturella reliker från 80- och 90-talet.

Stad: 
Genre: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner