Hannibal

Jimmy Håkansson 15:22 29 May 2013

hannibal-tv.jpg

Will Graham har en kuslig förmåga att sätta sig in i seriemördares huvud och återuppleva deras brott. Men varje gång han empatiserar med ett monster förlorar han en del av sig själv i deras mörker. När Will blir ombedd att återvända till sin utredartjänst hos FBI är det med vissa förbehåll. Han måste gå på regelbundna terapisessioner för att hans hjärna inte ska smälta. Självklart hamnar det på Hannibal Lecters bord att gräva i Wills undermedvetna. Det dröjer inte länge förrän doktorn även blir delaktig i Wills mordutredningar.
Hannibal är, som du förstår, en origins-historia som berättar om populärkulturens meste kannibal innan han fick sin ikoniska mask och började samla på livstidsstraff som om de vore Pokémon. I sin avskalade hiss-pitch – en prequel om seriemördarkannibalen i tajt procedural-kostym – låter det som en skitstorm av allt det jag inte gillar med tv. Men serieskaparen Bryan Fuller serverar sin blodiga rätt tillsammans med ett par favabönor och en fin chianti.
Seriens ”Veckans mördare”-upplägg fungerar förvånansvärt väl som fond till det Fuller verkligen vill göra: mejsla gedigna karaktärer. Graham, Lecter och FBI-chefen Jack Crawford får mest utrymme och utmärker sig därefter. Medan huvudrollen pendlar mellan teatralisk och melodramatisk är både Laurence Fishburne och Mads Mikkelsen lysande i sina roller som FBI-chef respektive ärkepsykopat. Framförallt förtjänar Mikkelsen all heder. Istället för att tugga på kulisserna, som brukligt är när nordiska skådisar känner lukten av ett Hollywood-break, spelar han på marginalerna. Mads läsning av Lecter är så nedtonad att de psykopatiska glimtarna drabbar med full effekt när vi väl ser skymten av dem.
Min favoritscen hittills är den där Jack Crawford stormar in på herr-toaletten och ryter ”What kind of crazy is he?”. I det ögonblicket blir han en spegel av publiken och vår osunda fascination för seriemördare. Han är frustrerad och uppgiven för att de inte kan profilera seriemördaren de är ute efter eller vad som driver hen. Precis som oss vill han ha svar på en enkel fråga: Varför? Dessa ögonblick tecknar tydligare konturer runt Hannibal än vad de blodiga sidospåren gör.
Även de långa samtalen mellan Graham och Lecter i psykologsoffan vittnar om att serien är mer intresserad av att tala om våld än att vada i det. Det är en hedrande inställning som serien inte delar med sina närmsta genregrannar.

Hannibal börjar igen på Kanal 5 den 17 juni.
 

Stad: 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste TV-recensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner

Strange Planet

Charmigt men meningslöst när instagramhumor blir tv-serie.

Strange Planet är en omåttligt populär webbserie som inom loppet av fyra serierutor berättar en historia om blå rymdvarelser som lajvar människor men är helt oförmögna att kommunicera på ett mänskligt vis. Om de vill ha ett glas vatten ber de om en vätskecylinder och i stället för att läsa en godnattsaga till sina barn säger de ”inbilla dig trevligt nonsens”. Humorn ligger i hur Strange Planet blottlägger våra vardagsrutiner och visar hur löjliga de – och förlängningen vi – är.