Exterminate all the brutes

Jimmy Håkansson 11:51 23 Apr 2021

Imponerande dokumentärserie som smular sönder den vita historieskrivningen.

It’s not knowledge we lack. Frasen ekar bokstavligen genom Raoul Pecks dokumentärserie Exterminate all the brutes. I bilderna, men också i språket. För han säger det om och om igen.

När Sven Lindqvists bok Utrota varenda jävel släpptes 1992 fick författaren kritik för att han inte ansåg at Förintelsen var en historiskt unik händelse. Utan snarare en dominobricka i en lång rad av just sådana. Baserad på eller åtminstone själsligt inspirerad av Lindqvists bok är Exterminate all the brutes en litterär essä i formen av en fyra timmar lång dokumentärserie som understryker att just så är fallet. Peck flätar samman personliga berättelser om sin egen uppväxt och sin familj, med redogörelser om den europeiska kolonialismens blodiga korståg genom världen med inslag av dramatiserade scener.

Termen genocide myntades 1944, men metoden har långt äldre anor än så. Så länge som människor uppdelar varandra i civiliserade och ociviliserade, produktiva och icke-produktiva, högre och lägre, kommer den att fortsätta. Raoul Peck klipper hänsynslöst mellan bilder på kongoleser som fått sina händer avhuggna av belgiska kolonisatörer, med drönarbilder på europeiska arkitektoniska under. Storverk som har blivit en symbol för västvärldens framsteg, men som aldrig hade existerat vore det inte för gratis arbetskraft på andra sidan ekvatorn.

Exterminate all the brutes drar ner byxorna på den västerländska civilisationen till allas beskådan. Den västerländska civilisationen blir en oxymoron, en självmotsägelse, när den bygger på en i allra högsta grad ociviliserad grund bestående av slavhandel, förföljelse och utrotning.

Det är inte kunskapen som saknas. Alla bevisföremål finns här, framför våra ögon. Det är viljan och modet att dra slutsatser som du saknat. I Exterminate all the brutes synliggör Raoul Peck pusselbitarna och mönstren och överlåter resten åt dig. Efter den fyra timmar långa speltiden kan du ta ett steg tillbaka och se dig omkring. Då ser du att allt är som vanligt, men att ingenting blir sig likt igen.

TV-kanal: 
Stad: 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste TV-recensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner

Gen V

Sex, knark och superkrafter i The Boys-världens skola för superhjältar.

Strange Planet

Charmigt men meningslöst när instagramhumor blir tv-serie.

Strange Planet är en omåttligt populär webbserie som inom loppet av fyra serierutor berättar en historia om blå rymdvarelser som lajvar människor men är helt oförmögna att kommunicera på ett mänskligt vis. Om de vill ha ett glas vatten ber de om en vätskecylinder och i stället för att läsa en godnattsaga till sina barn säger de ”inbilla dig trevligt nonsens”. Humorn ligger i hur Strange Planet blottlägger våra vardagsrutiner och visar hur löjliga de – och förlängningen vi – är.