Catastrophe

Jimmy Håkansson 13:14 6 Aug 2015

På en stökig pub någonstans i centrala London träffas Rob och Sharon, en amerikansk reklamare och en irländsk skolfröken.

Attraktion uppstår, de skyndar till hans hotell, har oskyddat sex och fortsätter med det under hans vistelse där. Sedan åker han hem till sitt medan hon stannar kvar i sitt. Några veckor senare ringer hon upp honom och sammanfattar premissen för tv-serien i en replik: “Jag är gravid”.

Catastrophe är vad som förr eller senare händer när två fertila vuxna av olika kön vid upprepade tillfällen har oskyddat sex med varandra. Till Sharons stora förvåning är Ben mer än bereddvillig att dra upp sina amerikanska rötter och axla pappamanteln. De vet ingenting om varandra, för Rob är Sharon blott en “väldoftande kvinna med en magisk röv” medan hon beskriver honom som “en robust älskare med en massiv haka”. Men det har aldrig hindrat människosläktet från att bilda kärnfamiljer förr.

I en tid nedsolkad av genre-tv där allt har en twist, knorr och går att summeras i en bakladdad hisspitch (“Som om Sopranos-maffian gick på medeltidslajv, dessutom drakar – i rymden!”) och klämmas ned i en snortajt superhjältekostym är Catastrophe uppfriskande avskalat. Tänk snarare om Judd Apatow-rullen På smällen hade handlat om på riktigt vuxna människor, inte sådana som i en folksamling kan misstas för att vara vuxna människor. Sharon Horgan och Rob Delaney är vuxna människor, på riktigt, som är roliga, på riktigt. Och de hamnar i reella situationer som är både absurda och fullt rimliga. Som när Rob blir skäligt upprörd för att han får ta fysisk plats i Sharon men inte i hennes lägenhet: “You let me put my penis in your mouth but you won't let me put my t-shirts in your drawer?”. Vilket, å andra sidan, är en lika skälig gränsdragning.

I Catastrophe får människorna, charmiga och skamliga, stå i centrum snarare än i skuggan av en monolitisk intrig. Tjusningen ligger i det uråldriga konceptet: inget koncept alls. Och vad är ens en eldsprutande drake jämte en riktigt saftig “Du kommer förmodligen inte ihåg mig men vi hade sex för några veckor sedan”-överraskningsgraviditet?

Catastrophe går att se på SVT Play.

Stad: 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner