Atypical

Jimmy Håkansson 09:15 5 Sep 2017

Hjärtlig familjekomedi om kärlek, pingviner och autism.

När Sam Gardner blir nervös rabblar han alla pingvinarter i alfabetisk ordning. Han är 18 år gammal och befinner sig på autismspektrat och tröskeln till vuxenskapet. Att han har högfungerande autism är en klen tröst i en high school där det sociala spelet värdesätts högre än anekdoter om Antarktis djurliv.

Atypical ska ha cred för hur det behandlar autism som tema. Sam Gardner är knappast samma slags karaktär som Big Bang Theorys Sheldon Cooper, där funktionsvariationen används som ett verktyg för att bygga en “rolig deadpan-figur”. Hos familjen Gardner lever alla i skuggan av Sams diagnos. Lillasyster Casey är skolans sprintstjärna men saknar uppmuntran från hemmet då föräldrarna ständigt måste förhålla sig till Sam.

På det hela är Atypical en charmig historia, men castingen och tonaliteten svajar. Michael Rapaport är utmärkt i rollen som familjepappan som desperat försöker hitta kontaktytor med sin son, och Brigette Lundy-Paine är exceptionell som den kaxiga men förbisedda systern Casey. Jennifer Jason Leigh fungerar däremot inte alls som den självuppoffrande mamman Elsa.

Trots bristerna är Atypical en hjärtvärmande berättelse som väljer människan framför diagnosen.

TV-kanal: 
Stad: 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 
481 Visa kommentarer (481)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste TV-recensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner