Zara Larsson – Venus

Hugo Göthberg 11:30 9 Feb 2024

Det är svårt att inte ha höga förhoppningar när det kommer till Zara Larsson. Hon är en av våra bästa och största popartister men trots det är hon fortfarande ofantligt underskattad. Efter en rad välmottagna singlar släpper nu äntligen Larsson sitt efterlängtade Venus. Artisten bryter inte ny mark, utan det är fortfarande klassiskt Zara Larsson: pop-perfektion utan någon egentlig röd tråd.

Retroflirtande Can’t tame her sätter tonen och därefter trängs klubbig EDM och lyxiga r’n’b beats med både ballader och Abba-influerat disco. Det är en salig och något spretig blandning av sound på ett sätt man har kommit att förvänta sig av sångerskan. Utvecklingen från förra albumet Poster Girl är inte lika stor som jag hade trott men Larsson är klart vassare och låter bättre än någonsin.

Som ett fan av sångerskans tidigare verk känner jag att hennes talang ibland kommer sekundärt. Ibland har låtarna varit överproddade och något intetsägande. Även Venus har stunder av detta, men de är lyckligtvis få. Bland de svagare låtarna finner vi More than this was och Soundtrack. Produktionen låter smått daterad och för tankarna till något som skulle platsat på artistens debutplatta 2014. Inte dåligt, men man vill ha mer.

Majoriteten av låtarna ger dock det där lilla extra som funkiga None of these guys eller glittriga Escape. Det ska också bli spännande att se reaktionerna till Ammunition. Vet inte om produktionsvalet av att pitcha upp Larssons röst i slutet är vedervärdigt eller genialiskt? Jag lutar åt genialiskt…? Oavsett så sticker den klart ut. Personligen vill jag också slå ett slag för The Healing. Äntligen får Larssons röst ta den plats den förtjänar och hon visar på en ny slags sårbarhet och att hon inte bara är en bopmaskin, hon kan dessutom beröra på riktigt.

När Sveriges popdrottning lyckas bli ännu mer personlig och bjuda på än mer nerv kommer hon vara helt ostoppbar. Förhoppningarna möttes ändå. Venus dryper av stjärnglans och är exakt det man vill ha av ett helhjärtat och kul popalbum, som jag spår kommer bli en karriärs höjdpunkt. 

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner