Vasas flora och fauna – Man blåser bort

Isabella Boström 10:00 25 Aug 2023

Den finlandssvenska trion Vasas flora och fauna debuterade med sitt första kritikerrosade album 2015 som hyllades för att vara nytänkande och säreget. Nu släpper de sitt fjärde studioalbum Man blåser bort. Det nya musikverket beskriver en av bandets låtskrivare, Mattias Björkas, som “besvikelsen som atmosfär, den gryende kollektiva misstanken om att det inte kommer att bli något mer”.

Albumet inleds starkt med låten Du har förändrats, den väcker gåshuden till liv och rummet fylls av en vemodig atmosfär som jag gladeligen försvinner in i.

Handlingarna i texterna må vara alldagliga, men när man drar en parallell med samhället vi lever i så får de en helt annan djup och meningsfull betydelse. "Du sparkar hårt, på en som är nästan förlamad” hör man de sorgset sjunga i Ett torg där man blåser bort - ett guldkorn på skivan.

Låtarna på plattan fångar små ögonblick av livet och bär dem fram genom svepande toner och fängslande rytm. Men tyvärr blir det alldeles för långtråkigt efter ett tag och medan spellistan fortsätter rulla får jag känslan av att det är samma låt som spelas under en lång, lång tid. Jag hade önskat lite mer variation i melodierna och sången för att inte tappa intresset efter fjärde spåret.

Vasas flora och faunas fjärde album känns som en tröstande klapp på axeln för allt som inte blev och allt som fattas en, vilket är väldigt fint. Dock kommer jag inte spela den om och om igen. En lyssning på hela plattan räckte gott och väl för att jag ska känna mig mätt på finlandssvenska melankoliska sånger ett tag framöver!

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner