Tyler, the Creator - Wolf

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli 00:30 12 Apr 2013

 

Hiphopkollektivet Odd Future kallas ibland för ett Wu-Tang Clan för vår tid, men mer relevant är att jämföra dem med Broder Daniel. Rapparen och producenten Tyler, the Creator som i sina låtar glider fram och tillbaka mellan hat och självhat på ett fascinerande sätt är deras Henrik Berggren, och den megabegåvade romantikern Frank Ocean vars solosuccéer överskuggat allt som gruppen gjort är deras Håkan Hellström. Men Tyler blir inte avundsjuk och bitter över kompisens framgångar, han har fullt upp med sin egna konstnärliga utveckling. Hans beats briljerar mer än någonsin, med jäsande ackord, labyrintiska syntslingor och vrickade men svängiga trummor. Hans texter utmärks av ett sårigt förhållande till sin pappa – ur det perspektivet påminner han om en ung Bruce Springsteen – och ett problematiskt förhållande till sin egen sexualitet. Samtidigt som han konstant använder bög som skällsord rappar han ” I appreciate the fact that you would suck on my dick / But I'm not gay, so it's awkward” med ett osynligt frågetecken efteråt. Eftersom flera av medlemmarna i Odd Future är icke-heterosexuella är det inte troligt att Tyler, the Creator är en klassisk homofob. Han är bara full av kaos.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Diesel Park West — Let It Melt

Man stöter ihop med en kär gammal vän, en av de där som var bland de viktigaste men som helt försvunnit från radarn. ”Nämen! Det är ju du!” Och mot logikens alla lagar har båda tid för en fika eller en öl, just där och då! Så fantastiskt kul!

Alex Cameron — Miami Memory

Intelligens. I en tid när det offentliga samtalet styrs av utstuderat dumma twitterstormar i syfte att devalvera både sanning och logik är det nästan överväldigande att stöta ihop med någon som är lugn, resonabel och intelligent, och som inte bara är beredd att stå för alla de egenskaperna utan som dessutom samtidigt är underhållande sällskap. Någon som Alex Cameron. 

Pixies – Beneath the Eyrie

I sex år - från debuten 1987 och fram till sin splittring 1993 - var Pixies själva sinnebilden för amerikansk coolness. Vare sig de förde som mest oväsen eller maskerade de smartaste popsångerna med feedback och hög volym landade de rätt, och den sprakande relationen mellan Black Francis och Kim Deal antände konsekvent de precis rätta stubintrådarna.