Tool - Fear Inoculum

Christoffer Bertzell 00:00 3 Sep 2019

Tool har alltid haft en förmåga att sömlöst angripa progressiv rock med ett experimentellt och tekniskt utmanande utförande, utan för den sakens skull låta komplicerade. Det är filmiskt och meditativt på ett sätt som kräver en odelad uppmärksamhet från lyssnaren, men som samtidigt inte är speciellt svårlyssnad.

När nu Tool släpper sitt efterlängtade femte album är det en musikalisk resa som tar bandet djupare in i en instrumentalt dominerande domän. Som vanligt är det trummisen Danny Carey som stjäl showen. Sångaren Maynard James Keenan är en viktig del av deras sound, men han har här fått ta ett steg bakåt, vilket tyvärr drar ner helhetsintrycket. Deras suggestiva och mörka progressiva ljudbild är i behov av vokala attacker emellanåt, för att fullt ut nyttja deras fascinerande dynamiska hantverk. 

Det är onekligen ett starkt album som kommer erbjuda många lager av lyssningar för fans av Tool år framöver, men någon drömsk messiaslik återkomst är det inte.

 
Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Black Mekon – The Lumpiness of Demand

De två bröderna som utgör bandet Black Mekon är den gamla sortens punkare men med en modern twist. Det är högljutt, distat och det går snabbt. Precis som riktig garagepunk ska vara med andra ord. Låtarna är runt två minuter långa och slösar inte någons tid. Att plattan är oroligt mixad är väl ett nödvändigt ont man får leva med när det kommer till den här typen av band.

Eric Palmqwist - Hej då

Efter en framgångsrik karriär i bland annat EP’s Trailer Park har musikern Eric Palmqwist slitit sig loss. Sedan 2019 står indierockaren på sina egna två ben och sjunger på svenska. Nu släpper han sitt andra album Hej då.