Tool - Fear Inoculum

Christoffer Bertzell 00:00 3 Sep 2019

Tool har alltid haft en förmåga att sömlöst angripa progressiv rock med ett experimentellt och tekniskt utmanande utförande, utan för den sakens skull låta komplicerade. Det är filmiskt och meditativt på ett sätt som kräver en odelad uppmärksamhet från lyssnaren, men som samtidigt inte är speciellt svårlyssnad.

När nu Tool släpper sitt efterlängtade femte album är det en musikalisk resa som tar bandet djupare in i en instrumentalt dominerande domän. Som vanligt är det trummisen Danny Carey som stjäl showen. Sångaren Maynard James Keenan är en viktig del av deras sound, men han har här fått ta ett steg bakåt, vilket tyvärr drar ner helhetsintrycket. Deras suggestiva och mörka progressiva ljudbild är i behov av vokala attacker emellanåt, för att fullt ut nyttja deras fascinerande dynamiska hantverk. 

Det är onekligen ett starkt album som kommer erbjuda många lager av lyssningar för fans av Tool år framöver, men någon drömsk messiaslik återkomst är det inte.

 
Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Bonnie Prince Billy — I Made A Place

”This is the melody baby, and this is the way it is sung” trallar Will Oldham muntert i en sprallig inledande visa, och inget märks av den existensiella ångest som fått honom att hålla andan och låta bli att släppa ny musik i eget namn på många många år, medan han hoppats att ett allt mer fragmentiserat och ytligt musikklimat ska blåsa förbi.