The Vaccines - Back In Love City

Raffaella Lindström 11:08 9 Sep 2021

Efter fyra år är det återigen dags för ett nytt skivsläpp med The Vaccines. Den här gången är titeln Back In Love City. Vid första anblick får namnet mig att cringea. Sedan cringear jag ännu en gång när jag läser förklaringen. 

Tydligen har bandet låtit sig inspireras av en rad fiktiva städer. I pressutskicket nämner man bland annat ”Fear City” från den animerade serien Cowboy Beepop. I motsats till dessa städer är människor fria att både älska och känna sig trygga i Love City. Indierocken har alltså smälts samman med en slags sci-fi värld. 

Albumet präglas av en tydlig röd tråd – eskapismen. Med hjälp av fantasin tar bandet med oss på en flyktresa som både har sina toppar och dalar. 

Rent musikaliskt kan detta vara ett av deras bättre verk, men så händer det….du lyssnar på texten. Praktexemplet är popdängan Headphones Baby, som handlar om att vilja dö precis som filmstjärnor. Problemet är att temat beskrivs på ett väldigt ytligt och plastigt sätt. 

Att låta sig inspireras av fiktiva städer behöver nödvändigtvis inte vara töntigt, men så är fallet när det gäller The Vaccines. Vid det här laget är jag även less på musiksläpp som handlar om eskapism. Även om The Vaccines aldrig nämner coronaviruset vid sitt namn är det märkbart att deras texter om att fly från verkligheten hänger ihop med pandemin.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner