Test Dept — Disturbance

Patrik Forshage 00:00 2 Mar 2019

Om industrimusikgenren i mitten av 1980-talet ofta gav sig hän åt grova provokationer och rena absurditeter så var Test Dept ständigt genrens mest explicita vänsteraktivister. På den tiden protesterade de högljutt mot Thatcher, och med den senkomna återkomsten Disturbance har de på nytt gjort ett klassiskt protestalbum, mot fördomsfullhet, mot miljöförstöring och mot kapitalism i största allmänhet. 

På samma sätt som de återanvänder sina gamla slagord -   i Landlord marscherar kompletta demonstrationståg - återanvänder de också sina gamla ljud. I arkivarbetet med deras 14 gamla album har de plockat russin ur industrikakan, och av de gamla låtfragmenten har de byggt nya stycken. Här finns nästan sakrala stunder som Debris, och Full Spectrum Dominance forcerar fram stenhårt elektronisk postpunk i rakt nedstigande led från tidiga Cabaret Voltaire. Men det är när de får gå loss ordentligt på högar av metallskrot med släggor och skallsågar som Test Dept är i sitt rätta element.

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Surf Philosophies - Bread Of The Mansion mixtape

Att skapa en mixtape (eller en spellista, nuförtiden) är en väldigt omtänksam gärning. Daniel från Surf Philosophies verkar tycka detsamma, och har skapat ett mixtape till oss som han kallar för Bread Of The Mansion. Det är en mix av samples, instrumentell musik från en tom inspelningsstudio och outtakes på låtar som hamnat mellan stolarna. 

Paul Weller - On Sunset

Det hade kunnat barka därhän. Ju äldre den en gång så så distinkta popeleganten blivit, desto mer har han velat visa mer eklektiska, experimenterade och alltför ofta kosmiska sidor av sig själv. Medan flummeriet har tagit allt större plats i hans musik har den blivit allt mindre angelägen. 

Och just så börjar det, med en låt som är ett sentimentalt samtal med - observera ”med”, inte ”om” - en discokula, och varningslamporna blinkar intensivt när låten halvvägs övergår från låt till friformigt ljudcollage. 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!