SZA – SOS

Emma Thimgren 09:01 20 Dec 2022

Det hyllade debutalbumet Ctrl gav omedelbart SZA platsen som en av vår generations mest tongivande samtidstolkare på musikscenen. Den kollektiva längtan efter uppföljaren har varit så intensiv att det känns som att det gått ännu längre än fem år. En press som inte varit särskilt liten för SZA, som på Instagram skriver att hennes plan var att fly till en indiskt kloster om det nya albumet gick dåligt. Som tur är lever SOS upp till alla förväntningar, inte en lätt uppgift särskilt för ett andra album.

Det kollageartade eposet är 23 spår långt och verkar dessutom ha en längre deluxe-version på ingång. Även om jag står fast vid att inget album behöver vara så långt, innehåller det en ny bredd och flera av hennes bästa låtar hittills, särskilt Kill Bill, Nobody Gets Me, Special och Ghost in the Machine som gästas av Phoebe Bridgers.

Gemensamt för låtarna är de enormt hudlösa och emotionellt laddade texterna, som både är poetiskt hjärtskärande ("Nobody gets me like you/How am I supposed to let you go?/Only like myself when I'm with you") och laddade med humor ("I might kill my ex, not the best idea/His new girlfriend's next, how'd I get here?/Rather be in jail than alone"). Men genremässigt bygger SZA upp ett stort grenverk som spretar mellan r’n’b, hip hop, pop, och det nya inslaget rock på den punkigt laddade F2F. Ett ambitiöst åtagande som hon axlar snyggt, samtidigt som hon lyckas behålla sin egen tonalitet.

SZAs specialitet är ju att skriva smarta melodier som fastnar, klädda i lika träffande som sorgliga texter. Här främst om att lämna en relation och att inte kunna släppa sitt ex. Men texterna är lika mångsidiga i perspektiv som musiken.

Den långa raden producenter gör att produktionerna skiftar vitt i sound. Även om det blir lite rörigt överladdat ibland, är det oftast följsamt och atmosfäriskt. Det är dock alltid överraskande, nytänkande och stimulerande att lyssna på eftersom SZA kompromisslöst bjuder in till det innersta.

Som det förra albumet kommer SOS helt klart att fortsätta omdefiniera och utveckla dagens r’n’b. Det är ett oerhört generöst projekt på alla sätt och vis, helt klart ett av årets bästa.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner