Nightwish - Human. :II: Nature.

Christoffer Bertzell 00:00 16 Apr 2020

Att greppa Nightwish är som att försöka gripa tag i en stor geléklump, det väller liksom över åt alla håll oavsett hur du gör. Det finska bandet med Tuomas Holopainen i spetsen har ständigt skjutit gränsen framåt i musikaliska ambitioner och deras symfoniska metal är nära unik i metalvärlden.

I dag kan de närmast beskrivas som en cinematisk upplevelse med en progressivitet som närmar sig en världsmusikaliska anda, samtidigt som det formateras i ett kommersiellt soundtrack i Disney-förpackning och metal-skrud. Inte så långt ifrån nederländska Ayreon, fast med mindre metal och hänsyn till traditionella låtstrukturer.

Det är onekligen häftigt att sjunka in i denna värld, men jag kan inte låta bli att också sakna ett mer direkt tilltal, där Floor Jansen skulle få mer utrymme. Här blir hon ett verktyg av många för en större helhet, men hennes röst förtjänar mer scenljus. Hon är helt rätt person för jobbet, men personligen skulle jag bli mer exalterad för nyinspelningar av bandets katalog med henne bakom mikrofonen.

 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Girlhood - Girlhood

Ryktet säger att Christian Pinchbeck och Tessa Cavanna, som tillsammans utgör musikduon Girlhood, spelar in, skriver och producerar sin musik på en kanalbåt förtöjd vid Notting Hill i London. Pinchbeck har sedan länge ägnat sig åt musikskapande på sin kanalbåt och en dag i sorlet av förbigående utmärkte sig en röst extra mycket. Sjungandes och strosandes hade Tessa Cavanna fångat Christian Pinchbeck uppmärksamhet, och på den vägen är det. 

Ty Dolla $ign – Featuring Ty Dolla $ign

Som huvudartist har Ty Dolla $ign varit en sådan där rappare/RnB-sångare som aldrig fått någon att höja på ögonbrynen. Lite skön, basig hiphop, men inte mer än så. Som gäst däremot, har han varit kung. En frekvent gästartist i amerikansk rap, inte minst på Kanye Wests senaste tre-fyra album.