Ness Hakin – De va meningen

levi hielle-bergstrom 00:25 28 Sep 2019

Ness Hakin har tidigare släppt enstaka låtar på internet under namnet Ness. Längesen och samarbetet Serej med Robin Nazari gjorde avtryck på många trots att hon har saknat en riktig plattform. När hennes debut-EP nu landar står det klart att en ny poet håller på att etablera sig i Sverige. Även om De va meningen inte är helt friktionsfri så innehåller den flera spår som vittnar om rå talang. Ett ärligt och eget uttryck är det mest värdefulla en artist kan ha. Det, om något, bemästrar verkligen Ness Hakin. 

De va meningen rymmer förlåtelse, sorg och vrede. Det är en modig och sårbar introduktion som hintar om att svåra tider skymtar i backspegeln. Bakom leendet (förnekelse) har en ödmjuk refräng som belyser en av EP:ns styrkor - de återhållsamma och stämningsfulla produktionerna. De ger Ness Hakin utrymme att måla fritt med sina expressiva texter. Vaken (del 2), som gästas av Ille Freeway, visar att Ness Hakin inte behöver mer än ett piano och en rytm för att sätta sin prägel på en låt. Meningen (frid) är EPns bästa spår med textrader som etsar sig fast tillsammans med ett kompromisslöst beat.  

Ness Hakin påminner om Syd från The Internet när hon bearbetar sina tankar över de kontemporära produktionerna. Hennes penna är minst lika vass som hennes röst och de konceptuella nyanserna som återkommer i beatsen lyfter helhetsintrycket av EPn. Även om De va meningen använder samma melankoliska grepp flera gånger om så är den ändå imponerande. Äntligen en svensk r’n’b-artist som vågar vara udda och personlig.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Allah-Las - Lahs

Det som definierar Allah-Las är solkyssta kinder och skateboards längst med strandpromenaden. Med influenser av Beach Boys och Black Lips har de skapat en sval sommarskiva. Men här kommer en unpopular opinion: sommaren är överskattad. Jag tycker det är uttjatat att Allah-Las efter 11 år som band fortfarande gör samma typ av musik. Det är mellow surfindie som utmärkte sig när bandet kom, nu är vi redo att få höra något nytt. Tyvärr står Allah-Las på samma ställe och trampar med sina Vans*.

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!