Ness Hakin – De va meningen

levi hielle-bergstrom 00:25 28 Sep 2019

Ness Hakin har tidigare släppt enstaka låtar på internet under namnet Ness. Längesen och samarbetet Serej med Robin Nazari gjorde avtryck på många trots att hon har saknat en riktig plattform. När hennes debut-EP nu landar står det klart att en ny poet håller på att etablera sig i Sverige. Även om De va meningen inte är helt friktionsfri så innehåller den flera spår som vittnar om rå talang. Ett ärligt och eget uttryck är det mest värdefulla en artist kan ha. Det, om något, bemästrar verkligen Ness Hakin. 

De va meningen rymmer förlåtelse, sorg och vrede. Det är en modig och sårbar introduktion som hintar om att svåra tider skymtar i backspegeln. Bakom leendet (förnekelse) har en ödmjuk refräng som belyser en av EP:ns styrkor - de återhållsamma och stämningsfulla produktionerna. De ger Ness Hakin utrymme att måla fritt med sina expressiva texter. Vaken (del 2), som gästas av Ille Freeway, visar att Ness Hakin inte behöver mer än ett piano och en rytm för att sätta sin prägel på en låt. Meningen (frid) är EPns bästa spår med textrader som etsar sig fast tillsammans med ett kompromisslöst beat.  

Ness Hakin påminner om Syd från The Internet när hon bearbetar sina tankar över de kontemporära produktionerna. Hennes penna är minst lika vass som hennes röst och de konceptuella nyanserna som återkommer i beatsen lyfter helhetsintrycket av EPn. Även om De va meningen använder samma melankoliska grepp flera gånger om så är den ändå imponerande. Äntligen en svensk r’n’b-artist som vågar vara udda och personlig.

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Maple & Rye - For Everything

For Everything är en långsam skiva som drar inspiration från Australien, en geografisk plats som sällan uppmärksammas inom de genrer som jag rör mig bland. I min värld tycks endast Londons mörka tvärgator och södra USAs motorvägar existera. Men Maple & Rye menar att deras verk är lika omväxlande som det australiensiska landskapet - urban stadsmiljö möter öken, möter regnskog möter berg.