Nas – The lost tapes 2

levi hielle-bergstrom 06:59 22 Jul 2019

Nas har en diskografi som sträcker sig över två decennier. Därför är det rimligt att Queensbridge-rapparen sitter på musik som aldrig nått fansen. The Lost Tapes, som är föregångaren till detta projekt, kom ut 2002 och innehöll osläppta låtar från Nas90- och tidiga 00-tal. The Lost Tapes 2 innehåller spår som blev över i arbetet med hans fyra senaste album. Det är en salig blandning av producenter, stilar och teman som ryms bakom omslaget som är designat av Daniel Arsham.

You Mean the World to Me, som Kanye West har producerat, tar fram det bästa hos Nas och är samlingens bästa spår. Den avskalade produktionen ger honom svängrum när han använder de grepp som kom att definiera 90-talets hiphop från östkusten - storytelling. Det är ett återkommande inslag på The Lost Tapes 2På Queens Wolf beskriver Nas hur han som 14-åring krigar med rivaliserande italienska gäng i 80-talets New York. Queens-romantiken är framstående. Att representera sin stadsdel, vilket Nas genomgående gör, känns nästan exotiskt i en tid där ansiktstatuerade tonåringar har tagit över stora delar av hiphopscenen via sociala medierAdult Film utmärker sig som en molltung samtidsreflektion presenterad i formen av en kärleksförklaring. Frank Ocean och Hit-Boy har också gjort ett fanatiskt jobb med produktionen på Royalty.

”Tidlöst” må vara ett något klyschigt attribut att tillskriva ett verk, men i det här fallet så är det sant på flera plan. Queens, Brooklyn och The Bronx ligger djupt inkodat i genrens dna och Nas har företräde på att skildra den förstnämnda platsen. The Lost Tapes 2 kittlar en nerv om man har ett förflutet med östkustens tidiga hiphoplegender. Det finns dock en stor chans att detta projekt går över huvudet på de som aldrig förkovrat sig i artister som Mobb Deep, Big Pun eller Biggie Smalls. Tanken är underlig, men Nas musik känns smalare och mer svåråtkomlig idag än någonsin tidigare. Trots detta så är The Lost Tapes 2 ett bevis på att han fortfarande är relevant i en genre som har växtvärk.

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Whitney - Candid

Hyllade duon Whitney släpper coveralbumet Candid mitt i den blåsiga sommaren. Det är en samling med tio låtar från bland andra Kelela, David Byrne, John Denver och The Roches. Att släppa coverskiva, eller covers generellt, är ett så fint sätt att ge lite nytt liv åt äldre verk. Eller äldre behöver de nödvändigtvis inte vara, det räcker nog bara med att tycka om låtarna.

Alanis Morissette - Such Pretty Forks in the Road

Such Pretty Forks In The Road är en grundlig genomgång av Alanis Morissette sinnestillstånd, där hon pratar om obekväma ämnen som psykisk ohälsa, missbruk och sexuellt våld. Men i samband med hennes mjuka framtoning är inte musiken avskräckande utan grundar sig ur ett tryggt perspektiv. Morissette är som en tröstande jourtjej som vet precis vad hon ska säga för att trösta och stärka. Det är berörande och mysigt i allt sitt mörker.