Mountain Bird - Once We Were Present

Sofie Andersson 00:00 3 Apr 2021

Inför denna recension lyssnade jag på ett avsnitt av Peter Nordmarks podd där Adam Öhman gästade. Adam Öhman, som är musikern bakom artistnamnet Mountain Bird och även den dagsfärska EP:n Once We Were Present. Ett projekt som till en början bestod av 15 demos i en okänd musikstudio. Men som efter bollande med väletablerade musikproducenten Chris Zane, 70 timmar i sångbåset och två veckor senare resulterade i fem låtar elektronisk lyxpop.

Det är med skickliga trummor och en drivande basgång som det första spåret Modern Man inleder Once We Were Present. Ett lovande öppningsnummer som bjuder på exakt det som Mountain Bird kanske gör absolut bäst - drivande upptempo beats och catchy hookar. EP:n fortsätter sedan med samma välpaketerade framtoning, om än lite för uppstyrd stundtals, men fortsatt omöjlig att värja sig från. Där vaggas vi mellan livlig och gladlynt stämning till mer magnetisk desperation. Och i texterna beskrivs destruktiva tankar i ett liv där internet har tagit överhand. 

Once We Were Present är för Mountain Bird ett tydligt steg framåt. Texterna är mer grubblande och introspektiva medans soundet också har mognat, där musikern lämnar den lite “sommar-pop:iga” vibben bakom sig. På ett imponerande avvägt sätt har Mountain Bird lyckats testa nya saker, i synk med en musikutveckling, utan att tappa sina karakteristiska egna prägel. En jätteviktig egenskap som kommer göra att Mountain Bird kommer fortsätta att ta stadiga kliv framåt i det ständigt föränderliga och evinnerliga musiklandskapet...

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Evanescence - The Bitter Truth

För ett band som grundades redan 1995 och först nu släpper album nummer fyra med originalmaterial, är det imponerande hur Amy Lee & co. lyckas behålla mycket av sin kärna från 2003 års debut Fallen. Samtidigt är de flesta daterade nu metal-ingredienserna, tack och lov, bortfiltrerade. Detta sätter en mer organisk amerikaniserad rockton snarare än metal, vilket gör denna giv definitivt mer njutningsbar rent audiovisuellt.