Miriam Aïda - Loving the Alien

Patrik Forshage 09:03 10 Sep 2018

Som den stora Globengalan Sverige tolkar David Bowie tidigare i år visade behöver man som artist inte ha varit ett David Bowie-fan för att göra Bowiecovers numera, man behöver knappt ens ha hört honom. 

Vilken relation Miriam Aïda har till David Bowie är okänt för den här skribenten, men hennes afro-brasilianska tolkningar av Space Oddity och Let’s Dance liksom en reggaetagning av Ashes to Ashes känns oinspirerat pliktskyldiga. Rebel Rebel och Ziggy Stardust på portugisiska är snarare tolkningar av Seu Jorges Bowietolkningar från soundtracket till The Life Aquatic än av originalen, och är allt annat än livsnödvändiga. 

Tur då att hon har den goda smaken att söka djupare än så i David Bowies katalog, och med gitarristen Mats Andersson och slagverkarna Ola Bothzén och Finn Björnulfsonen blir en mjuk Letters to Hermione (sic!), 5:15 The Angels Have Gone och den mörka Dollar Days avsevärt mer intressanta. I det känsligt tolkade titelspåret och ännu mer i lågmäld men suggestiv tolkning av en jazzlåt som This is Not America med Fredrik Kronkvist på sopransaxofon hittar hon hem helt.

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

The Smashing Pumpkins - Shiny and Oh So Bright, Vol. 1 / LP: No Past. No Future. No Sun

I mer än tio år nu har Billy Corgan med varierande framgång arbetat för ett pånyttfött The Smashing Pumpkins, men så här nära har han inte kommit på något av de många tidigare comebackförsöken, vare sig musikaliskt eller medlemsmässigt. Här finns både Jimmy Chamberlin och James Iha, och bara Jeff Schroeder på gitarr är ett avsteg från originalsättningen för 30 år sedan. Med slutmålet att åstadkomma en skiva som associerar tillbaka till deras storhetstid verkar de ha förhandlat sig förbi alla meningsskiljaktligheter. 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!