Michael Kiwanuka - Home Again

Patrik Forshage 00:52 14 Mar 2012

Och så var Mercury-priset för 2012 klart, och Storbritannien har en ny superstjärna färdig. Den kommersiella potential som Michael Kiwanuka visar upp, dels med sin ödmjuka framtoning och dels med sin musik, är så perfekt att den hade kunnat vara framtagen i ett laboratorium. Där har ovärderliga cellprov från Terry Collier, Shuggie Otis och Rodriguez odlats och förädlats, och alla eventuella tidsmarkörer som skulle placera Home Again i vår samtid har noggrant ansats bort till förmån för akustiska gitarrer, vintagegroove, blås och fladdrande tvärflöjt. Men trots att hans avskalade soulpopballader har kvaliteter, Bones och titelspåret är till och med utmärkta, så finns det ett kliniskt drag som gör att hans oantastliga hantverk inte når under huden. För - om vi får travestera Jurassic Park - frågan är inte om vi kan återskapa 1972. Frågan är om vi borde göra det.

Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

David Pagmar - Färgen som målade livet flagnar

David Pagmar har bytt skepnad många gånger. Han debuterade som musiker under artistnamnet Montt Mardié, som sedan bara blev Monty. Pagmar har även vistats i många olika rum, från Grammisuppträdande tillsammans med Lorentz till vigseln mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist i Storkyrkan.

Camila Cabello - Romance

Jag vet inte om det är artistisk fåfänga eller bolags-chefers tvång som tvingar singel-artister som Camila Cabello att släppa hela plattor. Men jag vet att det är helt onödigt. Vi kräver det inte av dem, de är inte bra på det, och deras framgångar hör hemma på singel-listorna ändå. 

Steso Songs - Utomjording hon

Den mångfasetterade musikern och kulturredaktören Karolina Stenström är aktuell med musik under projektnamnet Steso Songs. Sedan 2006 har hon gjort musik i olika konstellationer och denna gång är det  musik på svenska. EP:n är inspirerad av Bikini Kills Alien She och Stenströms självupplevda tid i Småland.