Menke - Echo of Youth EP

Sophie Winberg 11:12 28 Sep 2019

Har du hört Menke tidigare så har det varit på svenska. På debut-EP:n Till Havet tolkade hon åtta dikter av Karin Boye, och singeln Moln nådde stora framgångar. På nya Echo of Youth möter vi istället sångerskan på engelska, i sex spår om att lämna ungdomen bakom sig men fortfarande bära alla dess ärr. 

EP:n är mycket vacker. Menkes röst är makalös, texterna är personliga, och musiken både melankolisk och trygg. Hade jag aldrig hört henne sjunga på svenska hade jag kanske inte haft något att anmärka på. 

Men jag kan inte låtsas att jag inte saknar svenskan. Vi som hade privilegiet att kunna njuta hennes konstnärskap på svenska får acceptera att en viss intimitet gått förlorad, och en distans till orden infunnit sig. Skillnaden mellan att höra orden och känna orden. 

Men det vi har framför oss är också det något mycket vackert. 

 
Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Maple & Rye - For Everything

For Everything är en långsam skiva som drar inspiration från Australien, en geografisk plats som sällan uppmärksammas inom de genrer som jag rör mig bland. I min värld tycks endast Londons mörka tvärgator och södra USAs motorvägar existera. Men Maple & Rye menar att deras verk är lika omväxlande som det australiensiska landskapet - urban stadsmiljö möter öken, möter regnskog möter berg.