Maxthor - Fiction

Christoffer Bertzell 00:00 1 Apr 2020

När den större delen av synthwave-scenen blickar bakåt mot 80-talsnostalgi, tar den spanska trion Maxthor ett steg mot ett moderniserat sound på Fiction. Låtskrivandet i sig bär dock, ytligt sett, en blick bakåt i tiden. Phil Collins-melodier kläs i Depeche Mode-skrud, fast i pastellnyanser. Men istället för att hänge sig åt peppiga retrosyntar, tar Maxthor ton i ett mörkare tonläge. Det instrumentella tillåts stort utrymme att berätta sammanhanget, men lyrikens tyngd får ett större ansvar än hos många genrekollegor.

Även om merparten av Maxthors berättelser utspelar sig i en elektronisk miljö, tillåts även gitarren utrymme, både som soloinstrument och ett rytmiskt verktyg. Tillsammans bygger detta ett snarare futuristiskt musikrum, än nostalgiskt, som imponerar stort.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Maple & Rye - For Everything

For Everything är en långsam skiva som drar inspiration från Australien, en geografisk plats som sällan uppmärksammas inom de genrer som jag rör mig bland. I min värld tycks endast Londons mörka tvärgator och södra USAs motorvägar existera. Men Maple & Rye menar att deras verk är lika omväxlande som det australiensiska landskapet - urban stadsmiljö möter öken, möter regnskog möter berg.