Mats Grönmark - Roller Coaster Blues

Patrik Forshage 00:33 2 May 2012

För andra gången går jag på samma fint från Mats Grönmark. Precis som med hans förra album Tape Hiss, Hit or Miss and Sometimes Even Bliss för några år sedan förhåller jag mig till en början kallsinnig till hans musik. I den långa kön av förhoppningsfulla amerikaniserade singersongwriters verkar han ställa sig längst bak med sina rootssånger.

Men det är bara den långa tröga uppförsbacken i hans blues-bergochdalbana, och när den passerats blir det desto mer hisnande. Titelspårets distade bluesmangel, till exempel, är en upplevelse som kittlar, liksom hans säreget gnälliga röst mittemellan J Mascis, Jeffrey Lee Pierce och Hank Williams. För att inte tala om den inbjudna pensionärskören Sångglädje från Sollentuna, eller en strängt gammaltestamentlig tramporgelpredikan i The Iron Rod. Mats Grönmark tänker inte stå och trampa i någon kö, han har alldeles för mycket spännande infall att ägna sig åt.

Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.

Skivbolag: 
Artist: 
1 Visa kommentarer (1)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Tune-Yards – I Can Feel You Creep into my Private Life

Det är onekligen en stark DIY-känsla över Tune-Yards sound, som närmast låter som en blandning mellan Wild Beasts, The Go-Team, !!! och Anohni om de mötts på ett rave. Jag tänker närmast på Merrill Garbus bångstyriga men ändå teatrala röst, det klipp-och-klistriga i musiken samt alla hackiga och kaosartade trummor och maskinella ljudinslag. Det är dock en skiva som gör sig bäst i små doser. Efter ett tag blir jag trött av de höga, wailiga skriken och de skeva och gnissliga sounden.

First Aid Kit - Ruins

Att troget stanna kvar i sina invanda genres av americana och folkpop eller att bredda sig och söka nya uttryck? Fyra-fem album in i en gnistrande karriär, beroende på hur man räknar, är det First Aid Kits tiotusenkronorsfråga, och hur de än hade valt skulle de ofelbart utsättas för kritik. 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!