Marika Hackman - Any Human Friend

Tina Rosenfink 06:44 3 Jul 2019

Hela dagen har jag lyssnat på Marika Hackman, hennes musik passar så fint till detta gråa sommarväder; småregnigt med hot om storm men ändå tillräckligt varmt att simma cirklar i sjön vid det lilla huset. Jag öppnar alla fönster på vid gavel för att släppa in vinden in i den annars så varma lägenheten. Om nätterna jamar sommarkatterna högt och ibland går jag ner för att rädda dem från ovädret. 

Marika Hackman kombinerar släpig och sorgsna melodier med roliga texter som anspelar på sex och relationer. Många låtar är inspirerade av hennes egna uppbrott med Amber Bain från The Japanese House. En kärlekshistoria som enligt Hackman slutade i spillror. På så vis påminner Hackmans musik om PJ Harvey och The Echo Friendly som är bäst på att kombinera humor med svärta.

Bara 27 år gammal och med en redan imponerande diskografi blir Any Human Friend Hackmans fjärde studioalbum. Skivan är producerad av henne själv och poppis-producenten David Wrench (Frank Ocean, The xx).  Come undone och öppningsspåret Wanderlust är skivans främsta låtar och sätter ord på det vemod som jag känner en duggig julidag. 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

School of Language - 45

Albumtiteln syftar inte på vinylskivans rotationshastighet utan på ordningsnumret för USA:s nuvarande president. Som en sidosysselsättning mellan skivorna tillsammans med sin bror i Field Music har David Brewis nämligen gjort ett funkalbum om Donald Trump, och i samband med Trumps statsbesök i Storbritannien i början av juni snabbsläpptes 45 som download innan juli när vinylen hann pressas upp. Viljan till den sortens demonstration är begriplig, särskilt när den är så väl genomförd som här.

Sabaton - The Great War

Sabaton har alltid varit goda historieberättare. Om det så är om den svenske Karl XII stormaktstid, japanska samurajupproret eller tyska nazisternas framfart har deras skildringar dikterat deras musikaliska dramaturgi. Att då ett dunkelt skyttegravskrig, kännetecknat av dödliga tekniska framsteg, skulle vara det som tog dem till en ny nivå kanske inte var förväntat, men det är precis det som behövdes.