M83 – Fantasy

Andreas Pettersson 12:00 21 Mar 2023

Antibes-bandet M83, med Anthony Gonzalez i spetsen, har släppt sitt nya konceptalbum Fantasy, vars resultat är som ett stort velande på frågan om man vill lyssna klart eller pausa på grund av långrandighet. Det låter kanske inte direkt fantasifullt eller händelserikt, men ett velande innebär ju inte bara negativitet. Det finns faktiskt vissa ljusglimtar på skivan som väcker hoppet om något riktigt bra.

Men med det sagt så är några lika högklassiga låtar som Midnight City, Reunion eller Go! mer än något att bara hoppas på – det är snarare att drömma sig ända bort till galaxen M83, vars namn för övrigt är inspirationskällan till bandets namn.

Apropå att drömma så är ”drömskt” ett lämpligt ordval för att definiera Fantasys 13 elektroniskt pop-rockiga låtar. Inte minst inledningslåten Water Deep, som hade passat utmärkt som soundtrack till en hel drös mystiska filmer. ”Mystik” är förresten ett annat passande ord för att beskriva skivans musik – och omslag. Där har Gonzalez lyckats bra.

Water Deep har en snygg övergång till Oceans Niagara. Där händer det lite mer, men fortfarande inte tillräckligt för att fånga känslan av att något riktigt bra väntar runt hörnet. Skivans starkaste ljusglimtar är istället Earth To Sea, Deceiver och titelspåret Fantasy. Det är tre händelserika låtar med sköna syntar. Fantasy inleds lite som en typisk kyrkolåt men kommer sedan igång med bas, ett mystiskt djungel-sound och högre tempo. Deceiver har dessutom mer av detta härliga djungel-sound, vilket får mig att drömma mig långt, långt bort.

Med fyra låtar kvar fick pausen i lyssnandet till slut komma. Det kändes behövligt för att kunna fortsätta fokusera och göra en så rättvis bedömning av albumet som möjligt. Dessutom är tre av dessa fyra låtar mellan sex och åtta minuter långa, vilket spär på långrandigheten ytterligare. Ljusglimten bland dessa är dock Sunny Boy.

Mängden sång på skivan är sparsam. Fokuset ligger istället på det instrumentella (främst gitarrer och syntar). Sammanfattningsvis är soundet mystiskt och drömskt, samt ömsom långrandigt, ömsom spännande. Samtidigt som jag medger att Fantasy innehåller en del bra låtar så måste jag också erkänna att jag hade hoppats på något ännu bättre.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner