Luke Elliot - The Big Wind

Patrik Forshage 10:19 9 May 2020

Som den jättesuccé den här amerikanska singer-songwritern blivit i Norge har förutsättningarna att nå även oss i grannlandet varit utmärkta, men trots vänligt sinnade recensioner har det inte riktigt tagit sig. 

I tider av utegångsförbud, distansering och  stängda gränser även inom Norden kan det paradoxalt nog vara dags för hans stora genombrott. 

Det mörker och de domedagsstämningar hans sånger rymmer fångar nämligen pandemins mörkaste ångeststunder med stor träffsäkerhet. Inledande All On Board börjar i lägenhetens isolering, och i titelspåret suckar han uppgivet att ”soon there will be blackness everywhere” innan han lakoniskt konstaterar att ”there’s always eternity, at least that’s what they say”. Bättre än de flesta kanaliserar Luke Elliot den mörka majestätiska skönhet som annars är Nick Caves och Leonard Cohens signum, den förra tydligast i träblåsförstärkta If You Ask Me To. 

Det innebär att Luke Elliot inte är något för den som är på jakt efter lättsam eskapism. Även om hans ångest, vemod och undergångsstämningar egentligen inte har något att göra med en dödlig pandemi utan syftar på en dödlig irländsk storm för långt mer än 100 år sedan är den likväl ett soundtrack till den här vårens mörkaste tankar om tillvaro. 

Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Michaela Åberg - Merry Crisis

Så länge jag kan minnas har jag varit svag för psykedelisk rock. Musiken lyckas många gånger gräva sig långt innanför huden, men det finns även flera fall då psykrocken har misslyckats och i stället framstått som pretentiös. Det hela beror helt enkelt på vem artisten är. 

Bicep – Isles

2020 var ett år av hemmasittande, men på Isles har Bicep gjort en musikalisk jorden runt-resa, influerade av Londons alla ljud.