Kali Uchis – Red Moon In Venus

Hugo Göthberg 13:00 3 Mar 2023

Fågelsång, vindspel och ett försiktigt ”I love you” öppnar Kali Uchis tredje album Red Moon In Venus. Ett album artisten själv beskriver uttrycker känslor som ”brinnande åtrå”, ”hjärtesorg” och där hon vänt sig till astrologi för att finna inspiration. Och efter en genomlysning är det svårt att inte känna att man varit med om något som liknar en kosmisk upplevelse.

Allt man är van vid från tidigare släpp från artisten får man även här. Stämningsfull och sensuell pop och R&B-perfektion där Uchis vackert sjunger över den dynamiska produktionen. Det är både flirtigt och vemodigt på samma gång. Hon växlar mellan engelska och spanska på ett lekfullt sätt och såklart får man hennes typiska sätt att melodiskt prata över låtarna. Möjligtvis en gimmick inte alla är ett fan av, men personligen tycker jag det är ursnyggt.

Musikaliskt sett funkar varje låt lika bra enskilt som i sitt kollektiva sammanhang. I svulstiga I Wish You Roses väljer hon att släppa sin älskade fri med kärlek, i stället för förakt, (”But I wish you love, I wish you well”). Medan i Blue är hon obotligt förälskad och finner sig på andra sidan av en liknande situation (”How do you get cold so fast/ Cause there ain’t much to make me walk away / Guess I love you way too hard”). Båda praktexempel på kärlekens dualitet, som Uchis på ett mästerfullt vis utforskar i låtarna.

Albumet känns tidlöst och lyxigt med sina stråkar och saxofoninslag och Uchis har en förmåga att leverera melodier på ett sätt som är olikt många artister i dagens poplandskap. Det bjuder också på några gästspel från Summer Walker, Don Toliver och nykomlingen Omar Apollo. Alla som bidrar med ännu lite extra tryck till det redan starka albumet. Framför allt värt att lyfta är det abrupta slutet på Fantasy med Toliver, där Uchis bokstavligen rycker en ur ”fantasin” för en sekund för att säga ”That’s it, that’s the end of the song”. Oavsett planerad metafor eller ej, ger det låten en intressant touch. 

Med skvalpande vågor och orden ”I gotta free my mind / just wanna remember all the good things” i Happy Now, knyter Uchis ihop sitt tredje album. Ett album märkbart framtaget utifrån ett tydligt koncept. Det finns en verklig passion bakom det och man känner artistens konstnärliga uttryck i varje låt. Med sina kritikerrosade album och hitlåtar i ryggen kan man tänka sig att det fanns mycket att leva upp till och med all rätt så. Men Uchis har gång på gång visat vilken musikalisk naturkraft hon är och med Red Moon In Venus, som abslout är ett av de bästa släppen än så länge i år, gör hon det igen.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner