K27 – 99 Overall

levi hielle-bergstrom 00:00 10 Apr 2020

Den svenska hiphopscenen kryllar av unga rappare som kämpar för att sticka ut mängden. En som har lyckats är K27 som gick från att släppa freestyles på Instagram till att samarbeta med artister som EinárDree Low och systern Cherrie. Han har redan hunnit ta en paus från musiken för att reflektera över vilka budskap han vill förmedla till sina fans och på sitt debutalbum 99 Overall är det tydligt var hans fokus har hamnat. Steel drums, dansanta beats och en ovanligt positiv ljudbild genomsyrar K27s solida debut. Gång på gång överraskar han dessutom med sina lekfulla texter.  

99 Overall har en utarbetad struktur. Chocolate som gästas av Fricky är en radioklar hitlåt som förmodligen kommer hänga kvar långt in på sommaren. Det är dock inte de uppenbart kommersiella låtarna som imponerar. När K27 väl släpper in mörkare beats kommer hans verkliga potential fram. På Kakashi liknar han sig själv med huvudpersonen i Naruto och refererar till Georgia-rapparen GunnaI dom stunderna skiner han verkligen. Stress förtjänar också en applåd för sitt oerhörd starka produktion på låten Hetast. Men med ros kommer ris. Spår som Villiga och Var e du känns malplacerade och rent av tråkiga. 

Höjdpunkterna trumfar de mindre intressanta spåren på K27s debut. 99 Overall är ett välbalanserat hiphopalbum som flörtar med mörka trap-influenser utan att ge vika för schablonartad våldsromantik som annars tenderar att vara central för den nya vågen av svenska rappare. Faktum är att gästande AsmeFricky och Dree Low som vanligtvis står i rampljuset inte lyckas sno uppmärksamheten från K27. Tiden av gästinhopp och singelsläpp är äntligen över och den riktiga introduktionen visar att det finns en MC med talang och sinne för melodi bakom namnet K27. 

 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Lucern Raze - International Breakdown

Fem år - en evighet - har passerat sedan Luke Reilly använde namnet Lucern Raze senast. Hastigt avdammat och ännu snabbare inspelat är det förstås inte mycket som är sig likt sedan debutalbumet, åtminstone inte på ytan.

H. Moon - Trustblood

Samtidigt som Philip Ekström (The Mary Onettes) satt hemma och gjorde instrumentala låtar som någon slags terapi för det uppbrott som han gick igenom, satt en annan man, Drake Doremus, på andra sidan Atlanten och skrev filmen Endings, Beginnings som handlar om uppbrott