Jonas Lundqvist – Den okända floden

Natalie Mourad 12:59 2 Sep 2022

Den okända floden är exakt allting man (jag säger man, för alla älskar väl Jonas Lundqvist nuförtiden?) älskar med Jonas Lundqvist upphöjt till hundra. Det är äkta, rått och otroligt vackert.

Albumet beskrivs som en ofrivillig temaskiva, som handlar om att förlora sig själv och sin familj. Det är inte något nytt att Jonas Lundqvist är personlig och kommer nära i sina texter, men han visar återigen att han kanske är bäst i Sverige på det. Texterna är raka och ofiltrerade, ibland väldigt mörka, utan att det känns forcerat eller för mycket. I låten Charlotte till exempel, ryms allt det, och det är en av hans bästa låtar hittills.

Musiken är inspelad live i studio, och det bidrar verkligen till den vid det här laget uttjatade, men ständigt närvarande, autenciteten. Det är en stor och bitvis stökig ljudbild, som man hör att det finns en själ i. Autencitet! Soundet är sammanhållande och oängsligt, och låter precis som det man förväntar sig av Jonas Lundqvist. Det finns utrymme för både akustiska gitarr-ballader som Elisabeth och så mer energiska och poppiga låtar som årets starkaste singel En dikt, en bok, ett band

Musiken och texterna blir ibland som två vitt skilda världar, lyssnar man bara på den mer lättsamma musiken hamnar texterna lätt i skymundan. Jag tycker det är en fin kontrast, och båda delar förtjänas att uppmärksammas var för sig.

Jonas Lundqvist är ett okomplicerat geni, det är så skönt att vi har sådana bland oss.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner