Iiris Viljanen - Den lilla havsfrun

Tina Rosenfink 07:11 8 May 2020

Iiris Viljanen är aktuell med Den lilla havsfrun, och jag vill börja med att pausa den här texten redan här för att påpeka hur gulligt ordet “havsfru” är. Mycket rimligare än sjöjungfru. 

Sedan hennes debut för drygt fyra år har Viljanen gjort musikaliska stordåd och hyllats av svenska såväl som finska kritiker. Hennes finurlighet, stil och textförfattande har tidigare beskrivits som ett eget universum där kattbegravningar får samsas med andra vardagsbetraktelser i sångerna. 

På nya skivan tar Iiris Viljanen ett modigt kliv ut i musikens abyss. Istället för finlandssvensk indiepop som påminner om Vasas flora och fauna och avslöjar Viljanens tidigare medlemskap i bandet, höra vi en genreöverskridande bredd. Skivans första singel Landsort, är en episk historia som utspelar sig långt ut i Stockholms skärgård. Men låten är nåt helt annat än gamla sjömansvisor - utan istället en raplåt full av rytmik och sväng. Det är precis så märkligt som det verkar vara, och otroligt medryckande. Viljanen berättar gripande små historier genom hela Den lilla havsfrun och alla skulle må bra av hennes knasiga universum. 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Benjamin Ingrosso - En gång i tiden

“Skitungen från Kanal 5” har lyckats fånga folkets såväl som kulturskäggens hjärtan. En pers i sig och det måste sägas. 

Benjamin Ingrosso lämnar ett enastående musikår bakom sig och där bland också sin medverkan i TV4s Så mycket bättre. Programmet där han genom att prata (och avbryta alldeles för mycket) lyckades genuint leverera hela sig själv. Han vann oklanderligt över alla tvekare.