Hat Check Girl - Six Bucks Shy

Patrik Forshage 05:00 4 Nov 2011

Annie Gallup är urtypen för den småskaliga och hårt arbetande singersongwritern som trots idogt turnerande och årliga skivor aldrig blir uppmärksammade. Peter Gallway är ännu mer meriterad, och nästan lika obskyr. Han har varit aktiv som folksångare, multiinstrumentalist, producent och impressario i Greenwich Village ända 60-talet, men aldrig gjort några som helst avtryck i vidare kretsar.
När de nu slår sig ihop uppstår en kemisk reaktion som höjer dem över nivån med kompetenta men ointressanta. Att deras röster gifter sig på ett strålande sätt är en bidragande orsak, liksom Peter Gallways ögonblick av lågbudgetgospel som rentav når Lyle Lovett-kvalitet. Det finns givetvis inte heller något att anmärka på i deras stämningsfyllda historieberättande ballader. Men de har ytterligare ett ess i rockärmen.
Bakom duon gömmer sig en tredje person, veterantrummisen Jerry Marotta, och när han får fria händer att producera använder han vartenda knep han lärde hos Peter Gabriel och Daniel Lanois för 25 år sedan. Musiken får en oändlig rymd, och utan att det blir paradoxalt är intimitet och värme centralt. Det är det som gör Six Bucks Shy till en skiva som blir riktigt angelägen.

 

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Maple & Rye - For Everything

For Everything är en långsam skiva som drar inspiration från Australien, en geografisk plats som sällan uppmärksammas inom de genrer som jag rör mig bland. I min värld tycks endast Londons mörka tvärgator och södra USAs motorvägar existera. Men Maple & Rye menar att deras verk är lika omväxlande som det australiensiska landskapet - urban stadsmiljö möter öken, möter regnskog möter berg.