HAIM - Women in Music Pt. III

Tina Rosenfink 00:00 27 Jun 2020

Det är som att Haim lever i en stillsam film som utspelar sig i ett solgult Los Angeles, där ledorden är melankoli och mållöshet. Women in Music Pt. III är som gjord för långsamma bilfärder från storstan ut till platser där det är lättare att andas. 

Under arbetet med albumet genomgick systrarna Danielle, Este och Alana en depression som fått färga slutprodukten. Det finns både subtil svärta såväl som påtaglig ångest, de panikartade väsandet i bakgrunden på All that ever mattered är minst sagt berörande. Ett annat starkt spår är Man from the Magazine som syftar till de sexistiska frågor som journalister ofta ställer. 

Vidare på Women in Music Pt. III finner vi Haims hommage till några av musikhistoriens största verk. Summer Girl är inspirerad av Lou Reeds Walk on the Wild Side, och på Up From a Dream är musiken influerad av Led Zeppelin. 

Haim är kända för sina målande men något otydliga texter som går hand i hand med deras Fleetwood Mac-hyllningar. Personligen gör albumet mig mer rastlös än rofylld trots dess mellow stämning, och det är nog systrarnas intention - vi får inte bli för bekväma i denna skeva tillvaro. 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Paul Weller - On Sunset

Det hade kunnat barka därhän. Ju äldre den en gång så så distinkta popeleganten blivit, desto mer har han velat visa mer eklektiska, experimenterade och alltför ofta kosmiska sidor av sig själv. Medan flummeriet har tagit allt större plats i hans musik har den blivit allt mindre angelägen. 

Och just så börjar det, med en låt som är ett sentimentalt samtal med - observera ”med”, inte ”om” - en discokula, och varningslamporna blinkar intensivt när låten halvvägs övergår från låt till friformigt ljudcollage. 

Nadine Shah - Kitchen Sink

Även om hennes teman kan verka vardagliga blir det aldrig den sortens diskbänksrealism som albumtiteln pekar mot på Nadine Shahs fjärde album. Hon gör visserligen som alla andra 2020 och stannar hemmavid, till skillnad från senast när hon tog sig an orättvisor i ett globalt perspektiv, men det är ingen sömnig förortstillvaro hon vill berätta om.