Greentea Peng – MAN MADE

Axel Almström 00:00 9 Jun 2021

Man Made är en soulskiva som plockar inspiration från hela världen och hela tidsrymden. Det är en eklektisk blandning av soul, psykedelia, hiphop, flyktig jazz och dub med tunga basgångar.

Greentea Peng heter egentligen Aria Wells och är från sydöstra London. Man Made är hennes debutalbum. I grunden är det ett tillbakalutat album, dränkt i tunga grooves och Wells neo-souligt rökiga röst, men det lyfts också upp av livliga trummor och pigga melodislingor.

Själv höjer hon knappt rösten under hela skivan. I stället låter hon sin sång ligga som en meditativ dimma kring spåren och det meditativa går igen som en färgglad tråd genom hela albumet. Texterna är spirituella, hela skivan är spirituell. Tyvärr ingår ett antal trötta klishéer i hennes spirituella paket. Instrumenten är stämda till 432hz, i stället för det standardiserade 440. Vad spelar det för roll undrar ni? Ingen, förstås. Men enligt en (inte oansenlig) skara vibrationskonspiratoriker så har just 432 hz-frekvensen helande kvaliteter. Nåja.

Flera av Greentea Pengs texter tar upp orättvisor och gör svepande samhällskommentarer – ofta flytande och indirekta. Som på höjdpunkten Free your mind där hon sjunger om folk som sitter inspärrade, men också om att frigöra sitt sinne. Eller på titelspåret som handlar om ett korrupt politiskt system, men också om energier och att växa som person.

Man Made är ett album som testar och leker sig fram. Uttrycket är fritt och nyfiket. Ändå lyckas skivan på något vis hålla samman. Vad vet jag, kanske är det de helande 432hz-vibrationerna trots allt.

 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner