Franska Trion - Blod på våra händer

Patrik Forshage 00:00 22 Aug 2018

Franska Trion är helt unika i Sveriges musikliv, och kanske i världens. Till sina små pianovisor med eleganta barockdetaljer och mjuka jazztriomelodier presenterar Matti Ollikainen livsiakttagelser med ett dramatiskt manér som får Thorsten Flinck att verka naturlig och avslappnad i jämförelse. 

Det teatraliska anslaget och de vidlyftiga poserna tillsammans med berättelser från en mycket trasig tillvaro och från berusade nattmaror låter som ett belevat och sentimentalt fylleslag där Carl Michael Bellman, Tom Waits, Kjell Höglund, The Bear Quartet och Esbjörn Svensson Trio sentimentalt sluddrande omfamnar varandra. 

Trions övriga medlemmar Thommy Larsson (trummor) och Viktor Turegård (bas) förstärker känsloyttringarnas alla spretiga riktningar med följsam dynamik. Sånger som Gjorda för rock & roll och En gång för längesen är musikaliskt vänliga och tappert hoppfulla, men på andra håll blir ångesten så akut att även jazzmusiken måste bli obekväm, som i Liten rockenroller där upphetsade könsord kräver suggestiv groove.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Imperial Teen - Now We Are Timeless

I snart 25 år har Imperial Teen varit ett inflytelserikt band. Sedan mitten på 90-talet har de släppt skivor som berört homosexualitet och queerfrågor. Och eftersom Imperial Teen är ett så wholesome band så det känns lite skurkaktigt att inte prisa skivan, men den är på sin höjd en medelmåttig popskiva utan vidare eftertanke.