Franska Trion - Blod på våra händer

Patrik Forshage 00:00 22 Aug 2018

Franska Trion är helt unika i Sveriges musikliv, och kanske i världens. Till sina små pianovisor med eleganta barockdetaljer och mjuka jazztriomelodier presenterar Matti Ollikainen livsiakttagelser med ett dramatiskt manér som får Thorsten Flinck att verka naturlig och avslappnad i jämförelse. 

Det teatraliska anslaget och de vidlyftiga poserna tillsammans med berättelser från en mycket trasig tillvaro och från berusade nattmaror låter som ett belevat och sentimentalt fylleslag där Carl Michael Bellman, Tom Waits, Kjell Höglund, The Bear Quartet och Esbjörn Svensson Trio sentimentalt sluddrande omfamnar varandra. 

Trions övriga medlemmar Thommy Larsson (trummor) och Viktor Turegård (bas) förstärker känsloyttringarnas alla spretiga riktningar med följsam dynamik. Sånger som Gjorda för rock & roll och En gång för längesen är musikaliskt vänliga och tappert hoppfulla, men på andra håll blir ångesten så akut att även jazzmusiken måste bli obekväm, som i Liten rockenroller där upphetsade könsord kräver suggestiv groove.

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Girlhood - Girlhood

Ryktet säger att Christian Pinchbeck och Tessa Cavanna, som tillsammans utgör musikduon Girlhood, spelar in, skriver och producerar sin musik på en kanalbåt förtöjd vid Notting Hill i London. Pinchbeck har sedan länge ägnat sig åt musikskapande på sin kanalbåt och en dag i sorlet av förbigående utmärkte sig en röst extra mycket. Sjungandes och strosandes hade Tessa Cavanna fångat Christian Pinchbeck uppmärksamhet, och på den vägen är det. 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!