Franska Trion - Blod på våra händer

Patrik Forshage 00:00 22 Aug 2018

Franska Trion är helt unika i Sveriges musikliv, och kanske i världens. Till sina små pianovisor med eleganta barockdetaljer och mjuka jazztriomelodier presenterar Matti Ollikainen livsiakttagelser med ett dramatiskt manér som får Thorsten Flinck att verka naturlig och avslappnad i jämförelse. 

Det teatraliska anslaget och de vidlyftiga poserna tillsammans med berättelser från en mycket trasig tillvaro och från berusade nattmaror låter som ett belevat och sentimentalt fylleslag där Carl Michael Bellman, Tom Waits, Kjell Höglund, The Bear Quartet och Esbjörn Svensson Trio sentimentalt sluddrande omfamnar varandra. 

Trions övriga medlemmar Thommy Larsson (trummor) och Viktor Turegård (bas) förstärker känsloyttringarnas alla spretiga riktningar med följsam dynamik. Sånger som Gjorda för rock & roll och En gång för längesen är musikaliskt vänliga och tappert hoppfulla, men på andra håll blir ångesten så akut att även jazzmusiken måste bli obekväm, som i Liten rockenroller där upphetsade könsord kräver suggestiv groove.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Ladytron – Ladytron

Det har gått åtta år sedan Ladytron släppte sin senaste skiva, men det är ännu längre sedan de kändes relevanta och intressanta. De hade några bra år i början av 2000-talet, med album som 604 och Light & Magic, men därefter har de successivt skalat av syntlagren och istället rört sig mot softrocken och shoegazen. Det är möjligt att de med den här självbetitlade skivan vill markera något slags omstart eller nystart, men jag hoppas att Ladytron bara är peaken på en ganska tråkig fas och att de framöver kommer att ägna sig åt det digitala igen.