Eric Palmqwist - Hej då

Raffaella Lindström 00:00 1 Oct 2020

Efter en framgångsrik karriär i bland annat EP’s Trailer Park har musikern Eric Palmqwist slitit sig loss. Sedan 2019 står indierockaren på sina egna två ben och sjunger på svenska. Nu släpper han sitt andra album Hej då. 

Precis som titeln avslöjar handlar låtarna om att ta farväl till den du älskar. Här blottas både besvikelsen och hoppet som föds ur en skilsmässa. Känslorna är ständigt på utsidan. Det är märkbart att musiken har haft en terapeutisk funktion för Eric Palmqwist. Temat påminner om proggaren Mikael Wiehe, som 2009 släppte skivan Sånger från en inställd skilsmässa. Båda albumen ger en skör inblick i artisternas privatliv. 

Eric Palmqwist är på många sätt alla recensenters våta dröm. Texterna liknar poesi. Även blandningen mellan glättig pop och klassisk indierock är klockren. Trots det kan sångaren räkna med att det blir svårt att slå igenom bland vardagens indiekids. 

Anledningen är tråkig men enkel - idag myllrar det av deppiga indiesnubbar som sjunger på svenska. För att sticka ut ur mängden behöver Eric Palmqwist hitta ett eget sound. Just nu liknar den raspiga rösten bitvis Joel Alme. Melodin i låten Faller för tankarna till Passengers Let her go. Gitarren och trummorna påminner om Hurula.

Trots det hoppas jag att fler ska hitta albumet Hej då. Vem vet, i framtiden kanske Eric Palmqwist vågar ta ut svängarna i den traditionella indiesfären?

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Girlhood - Girlhood

Ryktet säger att Christian Pinchbeck och Tessa Cavanna, som tillsammans utgör musikduon Girlhood, spelar in, skriver och producerar sin musik på en kanalbåt förtöjd vid Notting Hill i London. Pinchbeck har sedan länge ägnat sig åt musikskapande på sin kanalbåt och en dag i sorlet av förbigående utmärkte sig en röst extra mycket. Sjungandes och strosandes hade Tessa Cavanna fångat Christian Pinchbeck uppmärksamhet, och på den vägen är det. 

Ty Dolla $ign – Featuring Ty Dolla $ign

Som huvudartist har Ty Dolla $ign varit en sådan där rappare/RnB-sångare som aldrig fått någon att höja på ögonbrynen. Lite skön, basig hiphop, men inte mer än så. Som gäst däremot, har han varit kung. En frekvent gästartist i amerikansk rap, inte minst på Kanye Wests senaste tre-fyra album.