Ed Sheeran – - (Subtract)

Andreas Pettersson 14:30 8 May 2023

Ed Sheeran blev nyss friad i rätten efter anklagelser om låtstöld av melodin i Marvin Gayes Let’s Get It On till sin Thinking out Loud. Dagen efter att han friades släpptes lägligt nog det nya albumet - (Subtract) som sätter punkt för artistens matematiska tema. I över ett årtionde har Sheeran bland annat släppt albumen +, x, 5, ÷ och =.

Subtract tar låtskrivaren ett steg tillbaka från den kommersiella pop han levererat sedan 2017. Detta med hjälp av The Nationals Aaron Dessner. Sheeran återgår istället till sina rötter – till den mer personliga singer/songwriter-stilen, vilket är mycket positivt. För den som inte håller med och föredrar skivorna ÷ och = så kan jag meddela att Eyes Closed är Subtracts mest radiovänliga poplåt. En låt som Max Martin och Shellback för övrigt varit med och producerat.

Skivan innehåller hela 18 spår (inkluderat fyra bonusspår) och handlar om Sheerans dagboksanteckningar från februari i år. Life Goes On är en vacker låt som, komiskt nog med tanke på rättegången, påminner om Thinking out Loud.

I ett pressmeddelande beskriver engelsmannen att han hade arbetat på Subtract i ett decennium och försökte skulptera det perfekta akustiska popalbumet. Han hade skrivit och spelat in hundratals låtar med en tydlig vision om hur han trodde att albumet skulle låta. Men efter ett flertal tråkiga händelser sedan början av 2022 förändrades allt. Sheerans mentala hälsa försämrades, vilket till slut även förändrade sättet han såg musik och konst på.

”Att skriva låtar är min terapi. Det hjälper mig att förstå mina känslor. Jag skrev utan att tänka på vad låtarna skulle vara, jag skrev bara vad som ramlade ut. Och på drygt en vecka bytte jag ut ett decenniums arbete med mina djupaste mörkaste tankar”, säger han.

En av de tråkiga händelserna var att Sheerans fru, Cherry Seaborn, drabbades av en tumör när hon var gravid med parets andra dotter, och hon var tvungen att vänta på behandlingen till efter förlossningen. I bonusspåret Toughest hör man artisten sjunga om detta. En annan tragisk händelse var att Sheerans bästa vän, Jamal, gick bort under samma tid.

Subtract är ett bra album, men trots samarbetet med Aaron Dessner så resulterar inte Sheerans djupaste mörkaste tankar i lika mörka låtar som The Nationals musik gör, och berör därför inte lika starkt. Frågan är om världsstjärnan har tappat lite av sin förmåga att riktigt beröra på djupet. För han kunde det förr. Lyssna exempelvis på dystra Afire Love från hans hittills bästa skiva, x.

Ed Sheeran var drabbad av mycket sorg när han jobbade med Subtract, men nu har han åtminstone två saker att fira – friandet i rätten och ett fint album.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner