Det jordiska - Grisarnas år

Anna Bjermqvist 00:00 9 Feb 2021
Det jordiskas nya platta Grisarnas år bjuder på norrländsk indierock. Med norrländsk menar jag dekadent. Bandet vann pris för årets rock på Manifestgalan 2019 med motiveringen ”årets mest angelägna oväsen”, vilket är en beskrivning jag kan definitivt kan skriva under på.
 
Den tradiga sången tillsammans med indierockens karakteristika lofi-sound gör tyvärr att upplevelsen blir lite håglös. Musiken rinner liksom bara av mig utan att lämna någon bestående känsla. Det oslipade och lekfulla skramlet som utgör bandet ger dock liv åt den monotona sångstämman och räddar allt från att bli alltför nyansfattigt. Något jag däremot verkligen gillar är de Kjell Höglundska texterna som passar utmärkt till klangen. Titelspåret Grisarnas år är klart bäst på skivan. 
 
Ryktet säger att Det jordiska ska vara riktigt nice live, och det tror jag säkert. Band som sysslar med angeläget oväsen brukar ju komma till sin fulla rätt live, där energin tillåts bli mer energisk. 
Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Lost Horizons - In Quiet Moments

Lost Horizons släpper nu uppföljaren till Ojalá från 2017 i form av ett dubbelalbum med titeln In Quiet Moments. Lost Horizons utgörs av duon Simon Raymonde, tidigare bassist i Cocteau Twins, och Richard Thomas, tidigare trumslagare i bland annat Dig Juz. Skivan är maxad med drömsk och jazzig pop som framkallar varma känslor hos lyssnaren.

Julien Baker – Little Oblivions

Julien Baker är en artist som man kan känna igen från artistsamarbetet Boygenius från 2018. Det var en trio bestående av de två mer kända akterna Phoebe Bridgers, Lucy Dacus, och den tredje, lite anonyma Julien Baker. Denna anonymitet har hon fullständigt kastat bort på sitt tredje album Little Oblivions, som i jämförelse med hennes tidigare släpp är storslaget, nästintill dekadent. Men gamla lyssnare kommer känna igen sig i de personliga och ofta oerhört mörka texterna.