Cherrie - Araweelo

Armani Maleh 00:00 15 Jun 2018

Araweelo var den mäktiga drottningen i somalisk historia. Araweelo är också namnet på Cherries uppföljare till 2016 års hyllade debutalbum Sherihan. I en instagrampost skriver hon ”Och ni som har gråtit ut till Sherihan ... min största dröm är att vi ska kunna andas ut och le tillsammans till Araweelo. (…) Ni har alltid en syster i mig”. 

Det nya albumet är en omladdning och ett djupt andetag. I en dröm av modern R’n’B sätter sig Cherrie tillrätta på sin tron, där hon banar väg för en ny generation, men viktigast av allt för sig själv. Ozzy och Guleed, skivans enda gästartister, hittas på öppningsspåret Kärt Barn, som är så genomträngande och ärlig en låt kan bli. Känslan genomsyrar hela albumet och Cherrie fortsätter att briljera med det perfekta receptet på svensk R’n’B som hon själv skapat och kryddat till perfektion.

"Cherrie är den mäktiga drottningen i svensk historia."

Efter både internationella succéer och enormt stöd från hemmaplan glömmer Cherrie aldrig bort platsen hon kommer ifrån. Platsen som format henne. Cherrie är stolt. Och det ska hon vara, hennes andra album är 100%.

”Mina rötter gör mig äkta, gjorde drömmar av en känsla” sjunger hon på titelspåret, och utöver sin pågående resa mot världsdominans (skivan innehåller även två bonusspår på engelska som möjligtvis lockar ännu fler internationella lyssnare) lyckas hon med något extra. Hon inger hopp för sina syskon, sina egna. Hon visar att allt är möjligt, även för oss. Hon visar att världen är vår.

Jag är så tacksam över att Cherrie finns just nu. Just den här tiden och den här platsen. Det är så mycket som jag kan finna styrka i, känna igen mig i och se upp till. Att vara stolt över sina rötter. Att vara stolt över sina vinster och framgångar. Att vara okej med att vara svag. Att vara okej med att kämpa. Att det är okej att vara stolt. 

Araweelo var den mäktiga drottningen i somalisk historia. Cherrie är den mäktiga drottningen i svensk historia.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Kamasi Washington - Heaven and Earth

Med sin musikaliska nyfikenhet, bredd och briljans finns få samtida musiken lika spännande, lika akut angelägna som Kamasi Washington. Och med sin bakgrund hos Kendrick Lamar, sina mäktiga kaftaner och missionen att vända sig till en otålig Spotifygeneration med mäktiga temaalbum fulla av tio minuter långa improviserade jazzstycken är han så hipp att det gör ont. 

The Orb – No Sounds are Out of Bounds

Engelska The Orb brukar utnämnas till grundarna av ambient house, det vill säga den genre som ofta, lite nedsättande, kallas för hissmusik. Chill, loungig electro, med sampliga konstmusikinslag, naturljudsingredienser och en slött lunkande känsla. Men idag gör Alex Paterson, bandets enda permanenta medlem sedan starten för trettio år sen, inte direkt något vare sig revolutionerande eller nyskapande. På den här skivan har han frångått minimalismen, och samarbetat med ett helt gäng musiker, vilket märks främst på de olika vokala inslagen.

Virginia Wing - Ecstatic Arrow

Alldeles för få band nämner Holger Czukay bland sina topp-tre-influenser, och bara det gör den här duon är värd uppmärksamhet. Påverkan av hans försök till pophits - Cool in the Pool och The Photo Song är särskilt angelägna i den kategorin - är påtagliga i poplåtar som The Second Shift