Britta Persson

Patrik Forshage 10:42 21 Jul 2006
Britta Persson har en röst och ett tilltal fullt av tillförsikt, upptäckarlust och självförtroende. Kanske mer så än man har rätt att förvänta sig av en debutant, men Brittas år som hyllad demoartist och som sidekick till Kristofer Åström har gett henne en sådan stabilitet att när inget bolag var intresserade spelade hon helt sonika in skivan på egen hand. Sen tog hon med sig det färdiga resultatet till skivbolagskontoren istället. "Då var de ju intresserade." Självklart. För trots att inspelningsförutsättningarna var spartanska (vi pratar en enda mikrofon, kastrullpercussion och ljudet av regnet utanför som läcker in på flera spår - vi pratar ärke-lofi) har Britta Persson tillsammans med Kristofer Åström satt ihop en skiva som har brittisk folk som grund, men som utan tvekan vågar sig ut på stökiga indiehit-utflykter som kommande singeln [I]You are not my boyfriend[/I] ("Next time I make out it won't be with you") och omnämnanden av Low och Suburban Kids with Biblical Names. Hennes fina folksånger går från det livsglada jublandet över små glädjeämnen, med dragspelsdetaljer och en minst sagt rudimentär pianohantering, till det dovt privat vemodiga, i [I]This spring[/I] nästan orkestralt med stråkar och trumvispar. Duetten [I]Bummer summer[/I] med sångpartier som flätar sig över varandra är ett inhemskt alternativ på den alltmer tätbefolkade folk-scenen. Bered dig på att Britta Persson kan vilja ta med dig vartsomhelst i framtiden, och att varje ställe hon föreslår, hur disparata de än verkar, är värd din uppmärksamhet.
Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Sarah Mary Chadwick - Please Daddy

Please Daddy är uppföljaren till the Queen Who Stole the Sky som Sarah Mary Chadwick släppte för nio månader sedan. Det allra första spåret heter When Will Death Come och i den allra första versen medger Chadwick att ingenting har blivit bättre sedan vi sist hördes.

Det Brinner - Bara öppna ögon kan se

2016 startade Matilda Sjöström från Steget ett simultant soloprojekt. Under namnet Det brinnersläpper hon vad hon själv kallar gråtdisco, ett fri genre som uppmuntrar till fuldans. Bara öppna ögon kan se är det andra albumsläppet under namnet. 

ShitKid - Duo Limbo/Mellan himmel å helvete

”Jag måste tona ner min oförskämdhet, min högljuddhet, men jag vet inte hur”, suckar Åsa Söderqvist i Vredesterapi (eller ”I have to be a little less, a little less loud, but I don’t know how” som det heter för den som föredrar den engelskspråkiga varianten Anger MGMT). Men även om Åsa Söderqvist och Lina Molarin Eriksson i högsta grad bör tas på allvar behöver vi nog inte göra det med just det citatet.

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!