Boygenius – The Rest

Emma Thimgren 12:00 2 Nov 2023

Att kill your darlings och skala ned har inte varit parollen det senaste året. Nu hakar även Boygenius på och släpper ytterligare fyra nya låtar från sitt debutalbum. Trion beskriver det som att spåren inte hann bli redo att släppas med skivan och får därför utgöra en egen EP nu.

Trots att EP:n fått namnet The Rest, som om det vore just en överbliven samling, kan låtarna stå för sig själva. Att gruppera dem för sig själva är passande eftersom de inte bara är mer lågmälda, introspektiva och avskalade i tonen, de har också en mörkare melankolisk underton. Lucy Dacus säger till Zane Lowe på Apple Music 1 att låtarna kretsar kring rädsla och instabilitet.

Phoebe Bridgers fyller i att gruppen byggt upp momentum i studion efter förra släppet – det fanns ingen anledning att vänta på att släppa musiken. Produktionsmässigt är det tydligt hur de hela tiden ringar in och slipar till sound.

Black Hole ger en försiktig start på EP:n, som stegvis växer till något som nästan liknar progressiv rock. Den följs av den gitarrbaserade Afraid Of Heights som utnyttjar trions träffande stämbygge. Därefter tar den vaggviseliknande Voyager vid. Samlingens starkaste spår Powers får avsluta.

Egentligen hade låtarna passat ganska perfekt som en avslutning på albumet. Som en egen EP är de fina men slutresultatet blir något slätstruket.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner