Boygenius – The Record

Louise Nylander 13:00 31 Mar 2023

Har man aldrig tidigare hört talas om Boygenius är det dags att göra det nu. Bandet är nämligen en prima kombination av tre skickliga sångare och låtskrivare: Phoebe Bridgers, Julien Baker och Lucy Dacus. 

Kompanjonerna i Boygenius har varit verksamma sedan sin självbetitlade EP från 2018 och släpper nu sitt debutalbum, kort och gott kallat, The Record. Och det dröjer bara en halv sekund innan jag fastnar. 

Inledningsspåret Without you without them är som en gammal folkvisa hämtad ur en svunnen tid, omöjlig att inte sugas in i. Det är en smart inledning som sedan övergår i ösiga $20. Vackra Revolution börjar med ett gitarrplock och Phoebe Bridgers hummande stämma: ”Imaginary friend, you live up in my head. So I’ve been making music since you told me to do it”. Men det stämningsfulla, innerliga mynnar senare ut i närmare fem minuter långa, skräniga Satanist

Albumet rör sig fritt över indierock-, folk- och grungelandskapen utan att befinna sig helt eller fastna i något enskilt fack. Och det är sällsynt att hitta tre sångare i en och samma konstellation som sjunger så sömlöst tillsammans. 

På frågan som ställs i We’re in love, ”will you still love me if it turns out I’m insane?”, är svaret ja. Ett rungande ja. The Record är en kvalitativ, organisk och modernt retro samling låtar. Texterna är beskrivande och personliga. Träffsäkra Boygenius bör inte längre gå någon obemärkt förbi. 

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner