Björk - Biophilia

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli 05:00 10 Oct 2011

Först var Björk en hipster. Sedan blev hon den pretentiösa popens prinsessa. Nu är hon dess drottning. En av hennes styrkor är att hon alltid gått emot den manliga geni-macho-traditionen; hon har alltid samarbetat med andra och inte satt sitt ego i vägen för konstverket. Biophilia har fått mest uppmärksamhet för att vara ett app-album – till varje låt på skivan Björk låtit multimediakonstnärer skapa en app, som en interaktiv video. Men oavsett denna kreativa gärning är albumet, med sin blandning av indonesiskt gamelanplinkande, grova dubsteptrummor, sorgsna orgeltoner och kosmiska lyrik, Björks bästa skiva på tio år.

 

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Small Black – Cheap Dreams

Brooklynbandet Small Black är aktuella med skivan Cheap Dreams. Det är dramatisk syntpop som hela tiden låter känslorna vara i fokus. Har du hört M83s låt Midnight City (du borde verkligen ha hört den) så förstår du vilka känslor som är i omlopp på albumet, även om de är något mer nedtonade här. Förvänta dig något rejält melankoliskt bland alla 80-talssyntar och vackra sångmelodier. 

Saga Back - All Is Not Well In Heaven

Tydligen pluggar Saga Back heltid samtidigt som hon bedriver en musikkarriär där hon skriver och släpper musik. Här om dagen kämpade jag liksom med att vända strumporna åt rätt håll innan jag la dem i tvätten. Men det är inte bara att Saga släpper lite musik, hon släpper helt fenomenal sådan. Hon har blivit beskriven som "göteborgs musikaliska gömda pärla", även om hon otvivelaktigen kommer vara sjukt ogömd väldigt snart.