Big Joanie – Back Home

Raffaella Lindström 14:14 10 Nov 2022

Första gången jag hörde den brittiska riot grrrl-trion spelade jag Fall Asleep på repeat i tre veckor i rad. Sångaren Stephanie Phillis röst var svår att värja sig mot, och den sylvassa punken fick pulsen att gå lite fortare.

På sitt nya album har det feministiska punkbandet utforskat nya områden. Den här gången präglas musiken av ett mer experimentellt och elektroniskt sound, syntar och Depeche Mode-vibbar.

De råa och obrydda textraderna har tonats ned och känns mer omsorgsfullt utvalda. Ibland riskerar det att ta bort charmen, men i det här fallet träffar det rätt. En framgångsfaktor är de avskalade texterna som både är sårbara och självreflekterande. Det känns som att Stephanie Phillis har tittat länge i spegeln innan hon ställde sig vid micken.

Vad albumet handlar om framgår av titeln. Detta är en skiva med 13 låtar som handlar om hemmet, både i en fysisk och mer abstrakt kontext. Till exempel i skepnaden av en annan människa, som får dig att vilja ge bort all din kärlek.

Back Home må vara mindre punkig än debutalbumet, men i stället för att vara en besvikelse är det ett hjärtevärmande verk som visar på hur mångsidiga Big Joanie kan vara – och att de är som bäst när de får utforska fritt.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner