Alva – Trä, eld, öl, utekväll

Natalie Mourad 12:00 13 Apr 2022

Det verkar vara något i vattnet i Dalarna. Det känns nämligen som om varje gång det dyker upp en ny artist som gör spännande svensk pop så är denne artist nio av tio gånger därifrån, och Alva är inget undantag.

Trä, eld, öl, utekväll är Alvas debutalbum som hon själv beskriver som “ångestindie på svenska”. Jag tycker det är en aningen orättvis beskrivning, säg ett album som inte är ångestindie svenska? Det här är mycket mer.

Den studsiga och poppiga musiken kan bäst jämföras mest Säkert!, men i en uppdaterad och omgjord tolkning. Ibland lutar det åt det mer punkiga och rockiga hållet, med vilda melodier och refränger. Fuck dig är, som titeln hintar om, en av dem. Refrängen är instrumentellt fullproppad och tempot är albumet igenom högt.

Överlag för albumet tankarna till någon slags 2010-tals oslipad festivalpop, som svensk rå indiepop lät när den var som bäst, och det är det som gör musiken så bra. Det är verkligen rätt riktning att ta, bakåt.

Vid första lyssning var det musiken som tog mest fokus, men jag tycker texterna förtjänar att hyllas. Det är dagbokstexter som putsats till och ger lika doser rå realism och fin poesi. De är vackra och självutlämnande, men hade kunnat få ta lite mer plats. Det hade dock behövt ske på bekostnad av musiken, och jag vet inte om det hade varit att föredra.

Av all ångestindie på svenska som jag hört gör Alva den bättre än många, och det är en trygg försäkran om att indiepoppens framtid vilar i trygga händer.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner