100 gecs – 10,000 gecs

Leonard Lukic 12:00 23 Mar 2023

Duon 100 Gecs bestående av Dylan Brady och Laura Les har släppt sitt andra studioalbum 10,000 Gecs. Världen de skildrar är energisk, unik och distad.

2019-skivan 1000 Gecs skapade redan rubriker med sin experimentella och bisarra pop, vilket därefter följdes upp med ett remixalbum som gästades av flera välkända profiler som exempelvis Charli XCX eller Fall Out Boy. Deras senaste album följer en liknande formula med att väva samman olika genrer och stilar.

Ljudbilden de presenterar är intressant. Musiken hoppar från ett raffinerat rock-och hyperpopsound på Dumbest Girl Alive till ska-inspirerade låtar på Frog On The Floor och I Got My Tooth Removed. Hollywood Baby låter som ett maximalistisk universum med punk-influenser. Sedan väver de även in metal på Billy Knows Jamie.

Textmässigt är albumet influerat av humor och absurditet. De sjunger exempelvis om att äta burritos med Danny DeVito på Doritos & Fritos. Det finns troligtvis ett djupare meddelande på vissa låtar men inget som utmärker sig på rak arm, istället låter det som att två vänner har kul och gör något de älskar.

100 Gecs lyckas skapa ordning genom oreda. Musiken tar inspiration från flera håll och det är svårt att placera albumet inom en eller två kategorier, trots en sådan bred variation får de det att fungera. Dock kan jag känna att den excentriska tematiken gör mig lite bakfull eller överväldigad, men det är inget som försämrar upplevelsen allt för mycket.

10,000 Gecs är ett soniskt snurrigt album som pendlar mellan skräpig och rolig pop eller ska, till häftig metal och rock. Projektet är som en käftsmäll fast på ett bra sätt, det är livligt och upplyftande.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner