Det är sällan man går på krogen idag och blir överraskad. På både gott och ont såklart, ibland kan det förutsägbara vara av godo – när du vet vad du får. Men är det något man inte kan anklaga Whippet Lab för så är det just att vara förutsägbara. Restaurangen är nämligen ungefär lika lätt att få grepp om som en grillkorv insmord i tvål.
Det fulla namnet på krogen antyder en viss politisk ambition, och krogens uttalade syfte är att samla vetenskapen om mat, öl, cocktails och en ny spinn på social rättviseaktivism under ett och samma tak. Lägg därtill en blinkning till Devo’s 80-talshit så har du samtliga ingredienser.
Vi kommer in en lördagskväll i en nästintill folktom krog och anvisas till valfritt bord inne i restaurangdelen, som även huserar ett bryggeri. I ena hörnet delar en hög av möbler yta med en härva elkablar och några flyttkartonger från Ikea. Vi sätter oss i det andra.
Menyn fortsätter på samma spår. Är det middag, snacks, mellanrätter eller tapas? Ingen vet. Vi beställer mac n cheese, en grillad macka med cheddar och surkål samt hummus. Gnocchin som vi suktat lite efter sedan vi ögnat igenom menyn på hemsidan är dessvärre borttagen, så vi får nöja oss med en vietnamesisk råkostsallad utöver det. Samtliga rätter är humant prissatta, och klockar in på runt hundralappen.
Medan vi väntar på maten förser vi oss med dryck från den tämligen imponerande öllistan, som erbjuder över ett tiotal hantverksöl från väl utvalda bryggerier på tapp. Det blir välsmakande brygder från såväl Hop Notch som Pax Brygghus. Så långt allt väl.
Tyvärr är nivån på maten som kommer in inte lika hög. Den grillade mackan är väl i ungefär paritet med vad du kan förvänta dig på valfri lunchkrog i samma kvarter, makaronerna med ost gör du utan större problem bättre hemma och råkostsalladen hade mått bra av lite mer sting. Bäst är hummusen med endivesallad som har en välbalanserad smaksättning. Inte heller den är emellertid något vi höjer på ögonbrynen över.
Vi tackar strax därefter för oss och lämnar krogen med ett rungande “jaha” på läpparna, det är vad det är och inget mer med det.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2019.