Ebbe och Mats Vollmer driver idag ett mindre krogimperium i Malmö, inte mindre än tre krogar inom ett relativt litet område. Restaurangen som bär de båda brödernas efternamn, är att betrakta som hjärtat i deras verksamhet och också en av stadens högst aktade restauranger.
När vi anländer till Vollmers blir vi väl omhändertagna av den vänliga personalen. Vi erbjuds att prova åtta, sex eller fyra rätter från menyn som byts ut varje månad. Vi väljer sexrättersmenyn och låter restaurangens sommelier plocka ut ett par lämpliga viner till oss.
Innan de sex olika rätterna, som har namn som ”Besök på söderslätt”, ”Barndomsminnen” och ”Vårtecken” och antalet mil som råvarorna har färdats angivna, serveras vi fem olika aptitretare. Den fantastiska murklan och rischipsen med majonnäspulver på blåmussla och en consommé på höns och nässlor gör oss extra nöjda. Efter dessa inledande snacks börjar den riktiga festen.
Det är svårt att plocka ut något som sticker ut extra, då alla rätter håller en otroligt hög nivå både när det gäller smak och presentation. Men soppan på kummel, kålrabbi och libbsticka är en fantastisk rätt med en syra så välbalanserad att vi har svårt att glömma den. Spetskålen toppad med skånsk lardo och sherry är något mer rustik men även den fantastisk. Kanske allra bäst är rätten som firar nypotatisens ankomst: en skål nypotatis som tillsammans med schalottenlök och kirskål får oss att minnas barndomens somrar hos mor- och farföräldrar.
För att rensa munnen från de smaker som den danska dessertosten Havgus bjöd på serveras vi en uppfriskande ärt- och yoghurtmousse med en mild och fin smak av mynta. Kvällen avslutas med rabarberfest där den läckra vårprimören serveras i flera olika former ackompanjerat av pistage och vit choklad. Glassen på rabarber kan mycket väl vara något av det bästa vi har ätit i efterrättsväg.
Från början till slut är allt som serveras oss av hög kvalitet. Alla som arbetar på restaurangen har full koll på exakt hur respektive rätt ska serveras och presenteras utan att det blir alltför högtravande och pretentiöst. Vollmers är en av pärlorna i krogmalmö och vi vill återvända till restaurangen så fort vi har tillfälle. Förhoppningsvis redan till nästa månads meny.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2014.