De allra flesta av Göteborgs italienska krogar har tråkiga, standardiserade menyer. Trattoria La Strega är definitivt inte en av dem.
Göteborgare kan delas in i två grupper – de som älskar Trattoria La Strega och de som aldrig hört talas om det. De sistnämnda är dock avsevärt många fler än de förstnämnda, för trots att stället funnits i ett par år nu har det lyckats hålla sig någorlunda anonymt. Och tur är väl det, för annars hade det varit snudd på omöjligt att boka plats vid något av de tiotal bord som finns i den lilla lokalen på Aschebergsgatan.
Vi bestämmer oss för att gå på fyrarättersmenyn för 500 kronor per person, och blir rekommenderade en flaska Primitivo till. Vinutbudet på La Strega är ever changing och föredömligt prisvärt, de flesta flaskor kostar runt 400 spänn och du får mycket smak för pengarna.
Första rätten, en caprese på burrata, är en perfekt start och precis allt man vill att den ska vara – krämig ost med smakrika tomater och basilika. Den följs upp av risotto med trevianasallad, rödvin och tallegio, som också den är väldigt god. Visst, munnen kanske inte fylls av fyrverkerier, men rätten är stabil och lättare än risotto vanligtvis är.
Varmrätten som består av vaktel och kikärtsplätt med nässlor, sammanfattar vad La Strega är – italienskt, men hundra nivåer roligare än 99% av Göteborgs andra krogar som alla skyltar med samma kök. Det är liksom inte bara väldigt, väldigt gott, det är också allt annat än your average italienare. På menyn trängs komage, zucchiniblommor och grodlår, och är du sugen på sån där basic pasta med oxfilé, svamp och grädde bör du definitivt gå någon annanstans.
Med desserten, superklassikern tiramisu, befäster kockarna både ett högt betyg i den här recensionen och restaurangens position som ett av stans allra bästa ställen. Alla borde älska Trattoria La Strega, men helst inte för mycket. Hur ska vi då få plats nästa gång vi är sugna på signaturrätten papardelle med kungskrabba?
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2016.