Tilltugg

Redaktion 00:00 1 Jan 2013

Det har gått fem år sedan tapashaket Tilltugg slog upp portarna på det lilla krogstråket Vaksalagatan. De framhäver sig gärna som ett avslappnat ställe dit man kan spontanslinka in, beställa lite plock, en flarra cava, samspråka med personal och övriga gäster och ha det så där hjärtligt trångt, stimmigt och mysigt som man ofta har i Barcelona. Men atmosfären vid vårt besök kan knappast beskrivas som sydländskt skön eller speciellt spansk. Det är knäpptyst i den lilla lokalen. Ingen musik. Servitören är lågmäld, nästan blyg och gästerna ser lika uttråkade ut som Fredrik Reinfeldt i plenisalen. De kanske inte heller tycker att det är särskilt spansk feeling här inne. Men hallå.

Det FINNS ju en väggmålning föreställande en tjur. Och en kvinna som dansar tango. Och gardinerna är röda. Och sittkuddarna är lika autentiskt slitna som på Ramblan. På menyn trängs logiskt nog tapas, ett generöst gäng kalla och varma läckerbitar till en oerhört rimlig penning. Den obeslutsamme rekommenderas att lägga sin hundralapp på en mixad tallrik kalla – ostar, oliver, charkuterier, räkor och röror. Det bevisar det man redan vet – det är smakrikt och fräscht och kan inte gå fel. Vi fegar ur och gör samma sak på den varma menyn – den mixade tallriken innehåller revbensspjäll, lammkorv, baconlindade dadlar, tortilla och champinjon. Tortillan är föredömligt fluffig och välsmakande, övriga ingredienser är på tok för varma och ganska kryddsvaga. Bättre är nog att försöka manövrera sig igenom den varma matsedeln på egen hand, för den andalusiska köttgrytan är en vinnare, liksom curadogratinerad aubergine.

Tilltugg är som gjort för afterworkhäng, livliga kompisträffar och romantiskt gemensamhetsätande. Dessutom är det billigt och överlag bra kvalitet på råvarorna. Skruvar de upp volymen, höjer temperaturen, delar med sig av matglädjen och bjuder lite mer på sig själva, kanske stället blir så där hjärtligt trångt och sydländskt mysigt som de på hemsidan utlovar, men som de vid just vårt besök inte efterlevde.

Adress: 
Vaksalagatan 24
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–tis 17–23, ons–tors 17–00, fre 16–02
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer