Thörnströms kök

15:44 8 Nov 2010


Foto:  Thomas wal

Ett par dagar innan vårt besök på Thörnström blir Håkan Thörnström påkörd av en taxibil vid S:t Sigfridsplan. Han bryter armen och spräcker sin cykelhjälm.

Dagen efter är han tillbaka i köket på sin restaurang och rör, med en hand, i grytorna. Ett par dagar senare är han nere i Malmö för juryarbete i Årets Kock för att senare ta bilen upp till Göteborg och hälsa på gäster och arbeta i köket på sin restaurang. Vi berättar inte detta för att bygga på macho/Rambo/kock-myten; vi berättar det för att ge en liten inblick i hur passionerad och integrerad en kock är på den här nivån. Det är fascinerande och påminner inte lite om den dedikation som konditorerna visade upp i dokumentären Kakornas kungar som nyligen visades på SVT1.
Det första som slår en på Thörnströms är brödkorgen. Thörnströms har stans bästa bröd. Fullkomligen fantastiska små saker, som egentligen bör ses som en rätt i sig.
Men den stora stjärnan här är ett makalöst långkok: glaserad kalvlägg med lökterrine, rökt oxmärg och korngryn. Det är så skandinaviskt, rustikt och vackert att man vill gråta. En i alla sina detaljer och texturer, perfekt rätt. Detta är ett inslag i en överraskningsmeny som helt ändras efter säsong och råvarotillgång. Denna gång halstrad pilgrimsmussla med pumpa och syltade trattkantareller, bakad långarygg med svensk hummer, syrad spetskål samt dillskum, kalvlägg med och, avslutningsvis, ostar och vaniljbavaroise med svensk äpple-variation tillspetsad av kökets nya inslag: en flamberingsvagn. En vagn som brinner lika starkt som sin ägare.
 

Öppettider: 
tis–lör 18–01.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.